Στο άρθρο Tako eging είχα αναφέρει σε κάποιο σημείο του κειμένου, ότι είναι σχετικά δύσκολο να προμηθευτούμε Tako jigs και αναγκάστηκα να μετατρέψω κάποιες από τις καλαμαριέρες μου, ώστε να μπορέσω να ψαρέψω χταπόδια.

Ας δούμε λοιπόν πως να κατασκευάσουμε τα δικά μας χειροποίητα Tako-jigs εύκολα και διασκεδαστικά. Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω την διαδικασία βήμα-βήμα και ελπίζω να καταφέρω να γίνω κατανοητός ώστε να μπορέσετε να ψαρέψετε χταπόδια με τα δικά σας χειροποίητα δολώματα.

Υλικά – Εργαλεία

kataskeui-tako-eging-15
Ας δούμε τι θα χρειαστούμε για να ολοκληρώσουμε την κατασκευή:
1. Μία καλαμαριέρα 3,5 EGI με τρύπες στο έρμα της. 2. Ένα μεγάλο αγκίστρι με διάμετρο σύρματος περίπου 2mm. 3. Ένα βαριδάκι 20 gr σε σχήμα σταγόνας 4. Μία παραμάνα μεσαίου μεγέθους 5. Χάντρες 6. Παχύμετρο 7. Δραπανοκατσαβίδι μπαταρίας 8. Τρυπάνια από 2mm, 2,5mm και 3mm 9. Έναν πλαγιοκόφτη 10. Ένα μυτοτσίμπιδο 11. Κόλλα στιγμής 12. Εποξική κόλλα 2 συστατικών

Βήμα πρώτο - Αφαίρεση γκινιών

kataskeui-tako-eging-1

Για να αφαιρέσουμε τα γκίνια από την καλαμαριέρα θα πρέπει να τα πιάσουμε στην βάση τους με το μυτοτσίμπιδο και πολύ προσεκτικά να τα περιστρέψουμε ώστε να ξεκολλήσει η κόλλα που τα συγκρατεί.

kataskeui-tako-eging-2

Αφού περιστραφούν ελεύθερα τραβάμε προς τα πίσω και τα αφαιρούμε.

kataskeui-tako-eging-3

Αν τα μετρήσουμε με το παχύμετρο παρατηρούμε ότι το στέλεχος που ήταν μέσα στο σώμα της καλαμαριέρας είναι περίπου 2mm, επομένως 2mm είναι και η διάμετρος της τρύπας που έχει μείνει.

Βήμα δεύτερο - Προετοιμασία καλαμαριέρας

kataskeui-tako-eging-4

Πάμε τώρα να προετοιμάσουμε την καλαμαριέρα και το αγκίστρι μας, ώστε να γίνουν ένα σώμα. Θα μετρήσουμε με το παχύμετρο το πάχος του αγκιστριού.

kataskeui-tako-eging-5

Εάν είναι πιο κοντά στα 2mm θα καθαρίσουμε την τρύπα στην καλαμαριέρα με ένα 2mm τρυπάνι, εάν όμως όπως στην περίπτωσή μας, είναι πιο κοντά στα 2,5mm θα καθαρίσουμε την τρύπα πάλι με 2mm τρυπάνι και μετά θα την διευρύνουμε με ένα 2,5mm, ώστε να χωρέσει το αγκίστρι.

Βήμα τρίτο - Τοποθέτηση αγκιστριού

kataskeui-tako-eging-6

Για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε το αγκίστρι μας στην καλαμαριέρα θα πρέπει κατ΄αρχήν να κόψουμε με τον πλαγιοκόφτη τον κρίκο ή την παλέτα του αγκιστριού.

kataskeui-tako-eging-8

Αφού το κάνουμε αυτό θα περάσουμε τη χάντρα μας στο αγκίστρι και μετά με τη βοήθεια 2-3 σταγόνων κόλλας στιγμής θα το στερεώσουμε στο πίσω μέρος της καλαμαριέρας σπρώχνοντάς το στην τρύπα και κρατώντας το αρπάδι προς τα πάνω ώσπου να στεγνώσει η κόλλα.

kataskeui-tako-eging-9

Βήμα τέταρτο - Σταθεροποίηση αγκιστριού

kataskeui-tako-eging-10

Αφού τοποθετήσαμε το αγκίστρι και στέγνωσε η κόλλα στιγμής θα πρέπει να το σταθεροποιήσουμε. Θα φτιάξουμε λίγο εποξική κόλλα και θα την απλώσουμε από το πίσω μέρος της καλαμαριέρας, στη χάντρα και έως το αγκίστρι μας.

kataskeui-tako-eging-11

Καλό θα είναι να περιστρέψουμε την καλαμαριέρα μετά την εφαρμογή της εποξικής κόλλας 5-10 λεπτά γιατί η κόλλα αυτή είναι παχύρευστη και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να την σταθεροποιήσουμε ομορφότερα και χωρίς τρεξίματα.

Βήμα πέμπτο - Τοποθέτηση βαριδιού

kataskeui-tako-eging-12

Στέγνωσε η εποξική κόλλα και ήρθε η ώρα να προσθέσουμε βάρος στο τεχνητό μας. Πρώτον θα μεγαλώσουμε λίγο τις τρύπες του έρματος με ένα τρυπάνι 2,5mm ή 3mm και εν συνεχεία θα περάσουμε μια παραμάνα στον κρίκο του βαρυδιού μας.

kataskeui-tako-eging-13

kataskeui-tako-eging-14

Περνάμε την παραμάνα στην τρύπα του έρματος και το Tako-jig μας είναι σχεδόν έτοιμο.

Τελευταίο βήμα - Πλευστότητα τεχνητού

kataskeui-tako-eging-16

Αφού κάναμε όλα τα προηγούμενα βήματα σωστά, ήρθε η ώρα για την τελική δοκιμή. Γεμίζουμε ένα μεγάλο σκεύος (κουβάς, μπολ κλπ) με νερό και τοποθετούμε το Tako-jig μέσα, ώστε να παρατηρήσουμε πως συμπεριφέρεται μέσα στο νερό και αν θα ''κολυμπάει'' σωστά κατά τη διάρκεια του ψαρέματος.

Τips

Ένα άλλο τρικ που μπορούμε να κάνουμε ώστε τα χειροποίητα Tako-jigs μας να μοιάζουν περισσότερο με αυτά του εμπορίου είναι αντί για αγκίστρι να τοποθετηθεί σαλαγγιά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Πρέπει βέβαια να στραβώσουμε λίγο τα 2 από τα 3 αγκίστρια της σαλαγγιάς, ώστε κανένα τους να μην κοιτάει προς το βυθό της θάλασσας, ελαχιστοποιώντας έτσι τα σκαλώματα.

kataskeui-tako-eging-17

Ελπίζω να σας βοήθησα αρκετά ώστε να μπορέσετε να πειραματιστείτε και μόνοι σας. Κατασκευάστε και ψαρέψτε με τα χειροποίητα δολώματα και θα δείτε ότι η ικανοποίηση της σύλληψης κάποιου χταποδιού, θα είναι πολύ μεγαλύτερη όταν συνειδητοποιείς ότι αυτό που έφτιαξες ''δουλεύει''!!