Εδώ και αρκετό καιρό πλέον το LRF έχει μπει δυναμικά και στην Ελλάδα, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούμε πλέον να βρούμε πολλά από τα προϊόντα που χρειαζόμαστε στα μαγαζιά ειδών αλιείας. Μιας και αυτή η τεχνική ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία, λογικό είναι ότι όλα τα προϊόντα να προορίζονται για είδη ψαριών αλλά και στυλ ψαρέματος σε εκείνη την χώρα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει ντε και καλά να παρακολουθούμε μόνο την Ιαπωνική αγορά και προϊόντα της για το ψάρεμά μας εδώ. Μην ξεχνάμε ότι το UL spinning και το ice fishing χρησιμοποιούν μικρά τεχνητά και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για να ξεγελάσουν τους μικρούς θηρευτές. Και αυτές οι τεχνικές εξασκούνται εδώ και δεκαετίες...
Ένας όμορφος Γοβιός σε Cheburashka
Οι Σκορπίνες κατεξοχήν αλιεύματα τα βράδια...
Στην ανατολική Ευρώπη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ψάρεμα της πέρκας όπου παραδοσιακά χρησιμοποιούνται πολλών ειδών κουταλάκια, πλανάκια (Pilk) αλλά και μικρά ζοκάκια (ιδίως στο ψάρεμα πάγου). Από αυτά τα ζοκάκια εξελίχθηκε με παραλλαγές η μολυβοκεφαλή με κλιπάκι (articulated jighead) προσαρμοζόμενη σε χρήση με τα μοντέρνα μαλακά τεχνητά (σιλικόνες). Από καιρό είχα δει διάφορα βιντεάκια στο Youtube όπου Ρώσοι σπινεράδες είχαν φοβερά αποτελέσματα στις πέρκες αλλά και πολλά άλλα μικρά αρπαχτικά των γλυκών νερών, χρησιμοποιώντας τέτοιες μικρές μολυβοκεφαλές με τα χαρακτηριστικά "αυτάκια" όπου προσάρμοζαν ότι αγκίστρι ήθελαν και οι αλλαγές γίνονταν εύκολα και γρήγορα, μεγιστοποιώντας την αποδοτικότητα του ψαρέματος. Αμέσως έψαξα να βρω που μπορώ να προμηθευτώ αυτά τα βαριδάκια και συνειδητοποίησα ότι δεν ήξερα την ονομασία τους στα Ρωσικά ώστε να τα βρω στα διάφορα eshop, αφού η ονομασία articulated jighead παρέπεμπε σε πολύ γενικευμένα προϊόντα και όχι τα συγκεκριμένα.
Μια πανέμορφη αρσενική Cuckoo Χειλού από μεγάλο βάθος σε 15 gr cheburashka και Paddletail σιλικόνη.
Με λίγο ψάξιμο παραπάνω βρήκα επιτελούς την ονομασία τους! Τσεμπουράσκα (cheburashka) αναφώνησα και βουρ στο ίντερνετ για να τις αγοράσω! Τις βρήκα πολύ εύκολα σε ένα e-shop στην Λεττονία και με έκανε φοβερή εντύπωση η πληθώρα βαρών/μεγεθών, τύπων, αλλά και οι πολύ καλές τιμές τους. Παρόμοια προϊόντα είχα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και από Γιαπωνέζικες εταιρίες αλλά οι τιμές ήταν εξωφρενικές για κάτι που στην ουσία είναι πολύ απλό να φτιαχτεί με λίγο σύρμα και μόλυβδο...
Προμηθεύτηκα λοιπόν μια καλή ποικιλία από τσεμπουράσκες σε βάρη από 2-16γρ αλλά και σε διάφορους τύπους πέραν των κλασσικών με τα "αυτάκια", όπως οι flex head (demountable) και οι offset με παραμάνα. Οι πρώτες δοκιμές δεν άργησαν και τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ θετικά. Αυτό που ξεχώρισε με την χρήση τους όμως ήταν η ευκολία στο αρμάτωμα τους αλλά και η πανεύκολες προσαρμογές-αλλαγές βαρών και αγκιστριών ώστε να βρω αυτό ακριβώς που ζητούσαν τα ψάρια αλλά και που άρμοζε στις εκάστοτε συνθήκες. Τέρμα πλέον το ψάξιμο για την μολυβοκεφαλή με το κατάλληλο μέγεθος αγκιστριού, απλά έβαζα εγώ όποιο ήθελα. Επίσης τα σκαλώματα μειώθηκαν αρκετά και με την χρήση offset worm αγκιστριών ελαχιστοποιήθηκαν. Φυσικά και τα έξοδα μειώθηκαν παράλληλα αφού η τιμή τους είναι χαμηλότερη και από το φτηνότερο jighead..! Ένα ακόμα θετικό χαρακτηριστικό είναι η κίνηση που έχει το μαλακό δόλωμα (σιλικόνη) πάνω στην τσεμπουράσκα, αφού το αγκίστρι δεν είναι σταθερό και έτσι κινείται ελεύθερα. Ακόμα, οι κλασσικές με τα "αυτάκια" δίνουν και ένα ελαφρύ wobble πέρα δώθε σε slim σιλικόνες χωρίς τακούνι που προκαλεί τα ψάρια.
Cheburashka με παραμάνα και μακρυκότσανο αγκίστρι με μικρή Paddletail.
Τρόποι αρματώματος και χρήσεις
Η κλασσική τσεμπουράσκα αρματώνεται με διαφόρων τύπων αγκίστρια όπως τύπου open eye όπου απλά κλείνεις το αγκίστρι με πενσάκι στο κλιπάκι καθώς και με την προσθήκη split ring και αγκίστρια τύπου plugging single ώστε η μύτη να κοιτά προς τα πάνω (πιο πολύ αισθητικό πρόβλημα). Ωστόσο εγώ προτιμώ να ανοίγω το αυτάκι από την πάνω μεριά (κόβοντας το σύρμα λίγο), προσαρμόζω το αγκίστρι και να ξανακλείνω το αυτάκι με την πένσα. Έτσι έχω μια λιτή παρουσίαση με το αγκίστρι να κοιτάει προς τα πάνω έτοιμο να καρφώσει. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα ανοίγματος της τρύπας στο LRF. Άλλος τρόπος χρήσης του κλασσικού τύπου είναι σαν σταθερό μολύβι σε αρματωσιά Καρολίνα, σε αρματωσιά dropshot (καθαρούς βυθούς) η ακόμα και με την βοήθεια hitch-hiker clip για αρμάτωμα τύπου Νέκο (φωτο).
Αρμάτωμα Νeko με βοήθεια cheburashka.
Κλασσική με offset αγκίστρι και σκουλήκι.
Πέραν του κλασσικού τύπου όμως υπάρχουν τα πιο μοντέρνα στυλ όπου η προσθήκη και αλλαγή αγκιστριού είναι ακόμα πιο εύκολη και γρήγορη και πλέον προτιμώ αυτές. Μετά από δύο σεζόν που τις χρησιμοποιώ, έχουν πλέον καταστήσει τις απλές μολυβοκεφαλές σπάνιες στα ψαρέματα βυθού που κάνω. Επίσης τελευταία έχουν κυκλοφορήσει και μοντέλα φτιαγμένα από βολφράμιο το οποίο είναι ακόμα πιο βαρύ στον ίδιο όγκο από τον μόλυβδο και λόγω σκληρότητας μας δίνει καλύτερη αίσθηση του βυθού, αλλά έχουν αυξημένη τιμή και για αρχή δεν χρειάζονται. Ωστόσο σε συνθήκες πολύ δυνατών ρευμάτων σίγουρα βοηθάνε.
Η κλασσική cheburashka κάτω με τις πιο μοντέρνες από πάνω. Πλέον χρησιμοποιώ σχεδόν εξ ολοκλήρου τις μοντέρνου τύπου.
Τώρα κάποιοι ίσως θεωρήσουν ότι τα ψάρια θα πονηρεύονται με την τσεμπουράσκα λόγω τις απόστασης του μολυβιού από το τεχνητό ή και λόγω του σύρματος/κλιπάκια αλλά με δοκιμές που έκανα και στην Ελλάδα αλλά και Κύπρο σε συνθήκες ήρεμης θάλασσας και μεγάλης διαύγειας νερών, τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ θετικά. Αυτό δεν ίσχυε μόνο για τα συνηθισμένα αδηφάγα πετρόψαρα αλλά και για "πονηρά" είδη όπως λαβράκια, σαργούς, κακαρέλους και τις ιδιάζουσες τρομπέτες στην Κύπρο.
Κακαρέλος. συχνός επισκέπτης με cheburashka.
Η παρατηρητική τρομπέτα...
Οι τελευταίες με εντυπωσίασαν με την συμπεριφορά τους αφού κυνηγάνε σε ομάδες και παρατηρούν πάρα πολύ το τεχνητό. Πονηρεύονται γρήγορα και χρειάζονται πολλές εναλλαγές παρουσίασης και τεχνητού για να ξεγελαστούν. Και αυτές όμως έπεσαν θύματα της τσεμπουράσκας κάτι που πιστεύω αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της. Επίσης στα γλυκά νερά χτυπούσαν και πέστροφες και όλοι γνωρίζουμε την φοβερή όραση που έχουν...
Όταν ένα είδος με κορυφαία όραση πιάνεται στην cheburashka, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητά της...
Πανάκεια λοιπόν?
Μα φυσικά και όχι! Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν προτιμώ την χρήση τους και θα τις παραχωρήσω αμέσως:
- Σε πολύ άγριους βυθούς. Ακόμα και με offset αγκίστρι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τον ίδιο μικρό βαθμό σε απώλειες όπως το παραδοσιακό texas και τα αβαρίδωτα (weightless) μαλακά δολώματα σε offset.
- Σε βυθό με πολύ μαλούπα και άλγη ή βούρκο. Σε αυτήν την περίπτωση η τσεμπουράσκα μαζεύει τα άλγη λόγω τον προεξοχών ενώ βυθίζεται μέσα στον βούρκο, οπότε καλύτερη θα ήταν η αρματωσιά Καρολίνας.
- Σε ψάρεμα O.T.D (στο βύθισμα) όταν στοχεύουμε σε ψάρια στα μεσόνερα ή και βυθό και θέλουμε φυσική πτώση. Εδώ το πρόβλημα ειναι κυρίως αισθητικό (τα ψάρια λίγο τα νοιάζει!) αλλά προτιμώ τις απλές μολυβοκεφαλές γιατί έχουν καλύτερη κλίση στο βύθισμα.
- Για παρουσίαση darting. Όπου χρειάζεται ειδικός τύπος μολυβοκεφαλής (συνήθως τριγωνικός με το μάτι στις 90 μοίρες) και άκαμπτο αγκίστρωμα για να πάρουν οι σιλικόνες την δράση που θέλουμε.
Το πιο μεγάλο Sea Scorpion που έχω βγάλει. Σε cheburashka με Offset και Paddletail σιλικόνη.
Ειδικά την δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε λοιπόν, θεωρώ ότι αυτό το ‘μαραφέτι’ θα μας βοηθήσει στο ψαρεμά μας σχεδόν με το αζημίωτο και δεν αναφέρομαι μόνο στο LRF αλλά ακόμα και σε μεγαλύτερα βάρη με μεγαλύτερες σιλικόνες σε γλυκά νερά και θάλασσα, οπότε πιστεύω ότι αξίζει να το δοκιμάσουμε.