Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε το φθινόπωρο και τα αντίστοιχα αρπακτικά που θα φέρει μαζί του, με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία θα έλεγα. Ένα από αυτά είναι και ο κυνηγός στον οποίο και θα αναφερθούμε. Η πολυπληθής εμφάνιση του, σε μικρά μεγέθη αρχικά, είναι χαρακτηριστική αυτήν την εποχή κατακλύζοντας τις ακτές της χώρας μας. Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να αναμετρηθούμε με αρκετούς μικρούς κυνηγούς αυτήν την περίοδο, χρησιμοποιώντας την τεχνική του spinning αλλά δοκιμάζοντας παράλληλα και τον εξοπλισμό μας.



IMG_3456

Μιλώντας για το συγκεκριμένο αρπακτικό δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις τόσες ονομασίες που έχει κατά τόπους στην χώρα μας. Έτσι θα ακούσουμε να τον ονομάζουν Λαμπούκα, Λαπόρδα, Λαπούα, Λύμπερο καθώς και κυνηγό. Στο εξωτερικό τον αποκαλούν mahi-mahi, dolphin fish καθώς και dorado ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι Coryphaena hippurus. Αρκετές από τις ονομασίες δηλώνουν την χαρακτηριστική δύναμη και επιθετικότητα που έχει αυτό το αρπακτικό. Διαθέτει μακρύ και στενό σώμα, δίνοντας του έτσι την δυνατότητα να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες την ώρα που κυνηγάει την τροφή του. Επιπλέον έχει ένα χαρακτηριστικό μακρύ πτερύγιο κατά μήκος σχεδόν όλης της ράχης του και ένα πιο μικρό στο κάτω μέρος προς την ψαλιδωτή ουρά του. Τα χρώματα που έχει το κατατάσσουν σε ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά ψάρια! Έχει ένα έντονο κίτρινο με πράσινο ανοιχτό χρώμα σε συνδυασμό με ασημί-γκρίζο στα πλευρά του, τα οποία όμως χάνονται όταν το ψάρι θανατωθεί.


Είναι καθαρά αποδημητικό αρπακτικό και για αυτό το συναντάμε κατά κύριο λόγο από μέσα Αυγούστου προς τέλη και παραμένει μέχρι να παγώσουν τα νερά όπου και κατευθύνεται σε αλλά πιο ζεστά. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα βουλιμικό αρπακτικό με συνέπεια να αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα ενώ το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 18 κιλά . Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα πρώτα ψάρια που παρουσιάζονται στις ακτές μας είναι από 500 γραμμάρια έως 1 κιλό και μέσα σε ένα μήνα έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα δυο κιλά, αρκεί βέβαια να τους δώσουμε αυτήν την ευκαιρία.

IMG_9441

Τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια αλλά το αγαπημένο του θα έλεγα ότι είναι η ζαργάνα. Δεν είναι λίγες οι φορές, που βλέπουμε ολόκληρο κοπάδι από ζαργάνες να χοροπηδάει στην επιφάνεια της θάλασσας για να ξεφύγει απο το κοπάδι των μικρών κυνηγών.

KYNHGOI3

Ο κυνηγός συχνάζει σε καθαρά βαθιά νερά. Πιο συγκεκριμένα θα τον συναντήσουμε τις περισσότερες φορές σε βραχώδεις κάβους με απότομα βαθιά νερά. Ένα άλλο σημείο είναι τα μεγάλα και βαθιά λιμάνια όπου στήνει καρτέρι κοντά στην μπούκα του λιμανιού από όπου μπαινοβγαίνει το ψιλό. Τέλος θα τον συναντήσουμε και στις βαθιές παραλίες στις οποίες δημιουργούνται ρεύματα και έτσι μπορεί να εγκλωβίσει με ευκολία τα μικρόψαρα της περιοχής.


Τεχνητά και τρόποι ανάκτησης

kynhgoi16

Τα τεχνητά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τους μικρούς κυνηγούς είναι αρχικά μικρά πλανάκια από 8 εως και 25 γραμμάρια. Μπορούμε να τα βρούμε εύκολα στην αγορά και σε ποικιλία από διάφορες εταιρίες. Τέτοια είναι το "mucho Lucir" της εταιρείας "Maria", το "Leppa" της "seaspin" και αλλά πολλά σε διάφορα μεγέθη και χρώματα που είναι αδύνατον να τα αναφέρουμε όλα. Προσωπική προτίμηση χρώματος με αρκετά καλά αποτελέσματα είναι το ροζ. Ένας τρόπος που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε είναι έχοντας ψηλά το καλάμι πραγματοποιώντας συνεχόμενα έντονα και απότομα jerking συνδυάζοντας μια γρήγορη ανάκτηση. Έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε το πλανάκι μας σχεδόν στην επιφάνεια. Άλλος τρόπος είναι να κάνουμε ακριβώς το ίδιο απλά αντί για συνεχόμενο jerking να πραγματοποιούμε και κάποιες μικρές παύσεις 1-2 δευτερολεπτα, μετά απο 4-5 jerk κάθε φορά. Έτσι το πλανάκι μας θα είναι πιο κάτω απο την επιφάνεια. Επιπλέον μπορούμε να κάνουμεακριβώς το ίδιο έχοντας το καλάμι μας χαμηλά και πραγματοποιώντας χτυπήματα τύπου twitching.

kynoigoi17

Μια άλλη κατηγορία τεχνητών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με επιτυχία είναι αυτή των popper και surface. Είναι αρκετά αποδοτική θα μπορούσαμε να πούμε καθώς οι κυνηγοί κινούνται πιο πολύ στην επιφάνεια. Τα surface μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με την τεχνική του walk the dog συνδυάζοντας γρήγορη ανάκτηση και χτυπήματα τύπου twitching έχοντας το καλάμι μας χαμηλά. Έτσι τους δίνουμε μια κίνηση ζικ-ζακ πάνω στην επιφάνεια. Τα popper θα τα δουλέψουμε με σταθερή ανάκτηση, μέτρια προς γρήγορη, συνδυάζοντας κάποια χτυπήματα τύπου twitching ανά τακτά χρονικά διαστήματα τραβώντας την περιέργεια των κυνηγών.

IMG_2596

Τέλος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε minnow floating από 7 έως και 17 εκατοστά. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε πραγματοποιώντας μία σταθερή γρήγορη ανάκτηση συνδυάζοντας την με κάποια τύπου twitching χτυπήματα. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι όλες οι πλεύσεις των τεχνητών που θα χρησιμοποιήσουμε, καλό είναι να είναι γρήγορες και “φασαριόζικες” ώστε να ερεθίσουμε την επιθετική συμπεριφορά που έχει ο κυνηγός όταν τρέφεται.


Διασκέδαση με τους μικρούς μας "φίλους"

IMG_9449

Ο κυνηγός, ακόμα και στα μικρά μεγέθη που αναφερόμαστε, είναι άξιος αντίπαλος. Θα μας χαρίσει μια δυνατή μάχη μέχρι και το απόχιασμά του. Θα κάνει τα φρένα μας να ακουστούν και ας είναι μικρός. Χαρακτηριστικό του είναι τα συνεχόμενα σάλτα και η "τρέλα" που το πιάνει από την στιγμή που θα το καρφώσουμε.

IMG_9439

Ταυτόχρονα θέλει όμως και προσοχή γιατί σκίζεται εύκολα. Οπότε πρέπει να έχουμε τα φρένα μας σωστά ρυθμισμένα έτσι ώστε να παίρνει όταν χρειαστεί και ας είναι μικρός. Επιπλέον σε αυτά τα μεγέθη οι κυνηγοί κινούνται κοπαδιαστά και είναι αρκετές οι φορές που θα έχουμε τον κυνηγό έτοιμο για το απόχιασμα και θα τον ακολουθούν άλλοι πέντε του ίδιου μεγέθους. Σε αυτήν την φάση, αν είμαστε με παρέα, είναι πολύ πιθανόν αν ρίξει το τεχνητό του κάποιος σε εκείνο το σημείο που γίνεται η μάχη να ξεγελάσει κάποιον από τους “ακόλουθους”.


kynhgoi45

Και αφού αναφερόμαστε στα μικρά του είδους αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τον αποχιάσουμε, να θαυμάσουμε την απίστευτη ομορφιά του, να τραβήξουμε μια αναμνηστική φωτογραφία και γρήγορα να τον αφήσουμε να επιστρέψει στο κοπάδι του, δίνοντας του την ευκαιρία να φτάσει σε αξιόλογο μέγεθος. Ίσως έτσι να μας δοθεί η ευκαιρία να τον ξανά αντιμετωπίσουμε μετά από μερικούς μήνες, ενήλικα πια και με απίστευτη δύναμη! Η ικανοποίηση τότε θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.


Ελπίζω να σας βοήθησα στην προετοιμασία σας για την αναμέτρηση σας με τους κυνηγούς που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ακτές μας. Καλή τύχη και καλή απόλαυση να έχουμε όλοι μας με αυτά τα πανέμορφα αρπακτικά και πάνω από όλα σεβασμός στα μικρά του είδους.

banner_boukis