Ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να μάθουμε να φτιάχνουμε χειροποίητα assist hook αλλά το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε γιατί κατά γενική ομολογία είναι καλύτερο ένα χειροποίητο assist από ένα έτοιμο. Τα assist που θα δείξουμε παρακάτω, ανάλογα την κατασκευή και το μέγεθος μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλων των ειδών πλάνων σχεδιαστικής επιφανείας και βάρους στις τεχνικές: Jigging, Vertical, Slow Pitch, Shore Jigging και Shore rubber - Slow Jigging.

 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε σωστά και να στολίσουμε ένα χειροποίητο assist hook είναι : αγκίστρια, assist line (κορδόνι), solid ring (κλειστού τύπου κρικακια), split ring (κρικάκια που ανοίγουν), ειδικό νήμα κάλυψης, super glou, θερμοσυστελόμενα καλώδια, χταποδάκια και τρέσες.

armatoma_epilogi5

Κατηγορίες Assist hook

  • Moνό αγκίστρι Assist hook
  • Διπλό αγκίστρι συμμετρικό Assist hook
  • Διπλό αγκίστρι ασύμμετρο Assist hook
  • Όλα τα παραπάνω αλλά με επένδυση χταπόδι ή τρέσα

 

Μονό αγκίστρι Assist hook

Το μονό αγκίστρι Assist hook απευθύνεται κυρίως στης τεχνική του shore jigging και ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με δύσκολους βραχώδεις βυθούς έτσι ώστε να αποφύγουμε όσο μπορούμε τα ανεπιθύμητα σκαλώματα με καταστροφική συνεπεία να χάσουμε τον πλάνο.

assist2

Ένα μονό αγκίστρι Assist hook ανάλογα τον πλάνο μας εφόσον δεν του χαλάει την πλεύση μπορούμε να το στολίσουμε με ένα χταποδάκι 6-7 cm η ακόμα και με τρέσα.

Διπλό αγκίστρι με συμμετρικό ή ασύμμετρο Assist hook

assist1

Το διπλό αγκίστρι με συμμετρικό ή ασύμμετρο Assist hook μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις όλες τις τεχνικές. Φτιάχνοντας διπλό assist hook έχουμε περισσότερες πιθανότητες να καρφωθεί πιο εύκολα ένα δύσκολο θήραμα με μικρό και σκληρό στόμα όπως η συναγρίδα και το φαγκρί αλλά αυξάνουμε και τις πιθανότητες σκαλώματος του πλάνου μας σε ένα δύσκολο βραχώδεις βυθό... οπότε προσοχή.

assist3

Ένα διπλό αγκίστρι με συμμετρικό ή ασύμμετρο Assist hook (ανάλογα τον πλάνο μας και εφόσον δεν του χαλάει την πλεύση) μπορούμε να το στολίσουμε με ένα χταποδάκι 6-7 cm για τις τεχνικές του Jigging, Vertical και shore jigging και με τρέσα για τις τεχνικές του Jigging, Vertical, Slow Pitch, shore jigging και shore rubber - slow jigging.

Επιλογή στο αγκίστρι

assist9

Αssist Hook μπορούμε να φτιάξουμε με αγκίστρια με κρίκο και αγκίστρια με παλέτα. Τα αγκίστρια με κρίκο δένονται εύκολα και γρήγορα ενώ στα αγκίστρια με παλέτα θα χρειαστούμε παραπάνω χρόνο να τα δέσουμε αλλά έχουμε άλλα πλεονεκτήματα που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το βάρος. Προτιμάμε όσο το δυνατόν πιο ελαφριά αγκίστρια για να μην χαλάνε την πλεύση του πλάνου αλλά επίσης προσέχουμε το μέγεθος του αγκιστριού μας να μην είναι διπλάσιο από την επιφάνεια του πλάνου αλλά ούτε όσο και ακριβώς η επιφάνεια του πλάνου έτσι ώστε να αγκαλιάζει και να μαγκώνει πάνω του, πρώτον γιατί του χαλάει την πλεύση και δεύτερον σε ένα πιθανό strike δεν θα καρφωθεί το θήραμα.

assist8

Η θέση του κλέφτη στο αγκίστρι είναι επίσης πολύ σημαντική. Όσο πιο χαμηλά είναι από την κορυφή της ακίδας τόσο περισσότερη δύναμη θέλουμε στο κάρφωμα και τόσο πιο δύσκολα θα καρφωθεί το θήραμα, ενώ όσο πιο ψηλά στην κορυφή βρίσκεται ο κλέφτης τόσο πιο εύκολα θα καρφώσουμε το θήραμα. Κάποιοι ίσως δεν δίνουν σημασία στο σχέδιο του αγκιστριού άλλα είναι πολύ σημαντικό. Με ένα ισομετρικά ίσιο ομοιόμορφο αγκίστρι θα έχουμε εύκολο κάρφωμα στο θήραμα και δύσκολο ξεψαρισμα αλλά σκαλώνει πολύ εύκολα και στο παραμικρό βραχάκι ή σχοινί ή σκαλωμένη πετονιά ή οτιδήποτε άλλο στο βυθό.

assist10

Ένα ασύμμετρο στην κούρμπα αγκίστρι (στυλ παπαγάλε με την μύτη να τείνει προς τα μέσα στον κορμό) έχουμε δυσκολότερο κάρφωμα, ίσως έχουμε και εύκολα ξεψαρισματα αλλά σκαλώνει πολύ δύσκολα στον βυθό σε πέτρες βράχια κ.τ.λ. επειδή ακριβώς η μύτη του τείνει προς τα μέσα και δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο τα ίσια αγκίστρια. Δένοντας αγκίστρι με κρίκο θα δέσουμε εύκολα και γρήγορα με πολλούς τρόπους. Το μόνο ας πούμε μειονέκτημα είναι ότι ίσως θα έχουμε κάποιο είδος άκομψου κόμπου ο οποίος θα μικρύνει την είσοδο στο αγκίστρι μας ανάμεσα στον κορμό και την μύτη.

assist7

Δένοντας αγκίστρι με παλέτα χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο αλλά έχουμε άλλα πλεονεκτήματα όπως ένα ισχυρό και κομψό δέσιμο χωρίς να μικρύνει καθόλου η είσοδος του αγκιστριού μας και χωρίς να δημιουργούμε καθόλου αντιστάσεις μέσα στο νερό, χαλώντας την πλεύση του πλάνου μας από άκομψους χοντροκομμένους κόμπους και θερμοσυστελόμενα.

Αssist Line

shore_slow16

Στην αγορά θα βρούμε διάφορα assist line όπως Αssist line x4 (τετρακλωνο), Αssist line x8 (οχτακλωνο), Αssist line-fluoro (φλοροκάρμπον), Αssist line-waxed (κερωμένο) και Αssist line-kevlar. Με ένα κερωμένο Αssist line x8 είμαστε υπέρ καλυμμένοι αφού έχει τεράστια αντοχή ειδικά στις τριβές. Στην επιλογή του Αssist line θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας σε τι μέγεθος και είδος θηράματα θα απευθυνθούμε. Παραδείγματος χάριν, όταν απευθυνόμαστε σε ψάρια όπως οι συναγρίδες που έχουν μυτερά και δυνατά δόντια θα πρέπει να επιλέξουμε ένα δυνατό οχτακλωνο Αssist line διατομής 1mm και 120-200lb.

assist5

Kαλό είναι να χρησιμοποιούμε κερωμένα Αssist line που δεν ρουφάνε νερό και αλάτι γιατί τα απλά assist line θα σαπίσουν πολύ γρήγορα χωρίς να το πάρουμε είδηση, με αποτέλεσμα σε ένα δεύτερο - τρίτο ψάρεμα να καρφώσουμε κάποιο μεγάλο θήραμα και να έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Η σύνηθες διατομή Αssist line που χρησιμοπιούμε είναι από 0,75 mm έως 1,00 mm και από 80lb έως 150 lb.

Solid-Split ring (κλειστού και ανοιγόμενου τύπου κρικάκια)

assist4

Στα κρικάκια που θα χρησιμοποιήσουμε δεν έχουμε και πολλά να πούμε. Τα πράγματα είναι απλά, εκτός από μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια που αν δεν προσέξουμε ίσως μας κοστίσει ένα χαμένο ψάρι ή ένα χαμένο πλάνο κατά την ρίψη ή το τζιγκάρισμα. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή ως προς τα split ring ώστε να έχουν χαμηλή μνήμη και όχι να παθαίνουν μόνιμη παραμόρφωση από το πρώτο κιόλας πέρασμα στον πλάνο μας.

assist6

Στα solid ring καλό είναι να προτιμήσουμε μασίφ και όχι με ένωση με κόλληση. Επίσης πρέπει να προσέξουμε οι εσωτερικές κούρμπες του solid να είναι λείες και γυαλιστερές για να μην έχουμε τριβές. Τα νούμερα που χρησιμοποιούμε συνήθως στα solid - split είναι Νο 4-5-6 από 50lb έως 120 lb

Κατασκευή και στόλισμα assist hook περιληπτικά

assist11

Ξεκινώντας να δένουμε το assist μας σε αγκίστρι με παλέτα, πρώτα από όλα πρέπει να υπολογίσουμε το μήκος του. Το σωστό μήκος ενός ολοκληρωμένου Assist Hook δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1/3 του πλάνου μας. Θα πάρουμε το Αssist line θα αφήσουμε περιθώριο 1-2 πόντους ανάλογα πάντα το μέγεθος του αγκιστριού μας και θα το περάσουμε διαμπερές να περάσει τον κλέφτη. Θα τραβήξουμε το Αssist line να τερματίσει πίσω στην παλέτα και θα φέρουμε παράλληλα με το κορμό του αγκιστριού μας τους 1-2 πόντους που αφήσαμε περίσσεμα.

shore_slow4

Θα πάρουμε τον μηχανισμό μας με το λεπτό νηματάκι και θα αρχίσουμε να κάνουμε παράλληλη τύλιξη μέχρι να καλύψουμε όλο τον κορμό μαζί με το Αssist line μέχρι πάνω κοντά στην παλέτα. Τελειώνοντας θα πάρουμε την super glou θα περάσουμε μια στρώση κόλλα και είμαστε έτοιμοι. Στο πίσω μέρος του assist line που περισσεύει θα κάνουμε το ίδιο για να βάλουμε το δεύτερο αγκίστρι. Από εκεί και πέρα ανάλογα σε τι τεχνική θα χρησιμοποιήσουμε το Αssist line μας μπορούμε να το στολίσουμε με τρέσα ή με ένα χταποδακι.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, αναλυτικά τον τρόπο κατασκευής όλων των τύπων Αssist hook

 

banner_anyfishing