Τι θα λέγατε άμα κάποιος σας έλεγε ότι υπάρχει τρόπος να ξεγελάσετε με το spinning όλα τα είδη ψαριών της Μεσογείου; Σίγουρα μια τέτοια δήλωση θα σας παραξένευε και θα κοιτάγατε αυτό το άτομο με καχυποψία. Όμως ο τρόπος αυτός υπάρχει και στην Γαλλία όπου πρωτοδοκιμάστηκε έχει ήδη αρχίσει να παίρνει διαστάσεις… επιδημίας!



OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο ψάρεμα, η κάθε χώρα έχει την δική της σχολή ψαρέματος η οποία βασίζεται στην παράδοση αλλά εξελίσσεται ή διαμορφώνεται από τις καινοτομίες των ψαράδων της και τις επιρροές τους από άλλες σχολές ψαρέματος. Έτσι συχνά βλέπουμε τεχνικές ψαρέματος μιας χώρας να «ταξιδεύουν» χιλιάδες χιλιόμετρα εν ριπή οφθαλμού και να δοκιμάζονται μέχρι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Μόλις τα καλά αποτελέσματα έρθουν, οι τεχνικές αυτές γίνονται κομμάτι των ψαράδων μιας τελείως διαφορετικής σχολής ψαρέματος. Το ταξίδι αυτό και η διάδοση τους στους ντόπιους ψαράδες γίνεται μέσα από τα εγχώρια περιοδικά, τους διαδικτυακούς τόπους των ψαράδων, τους αντιπροσώπους και τις εταιρείες ειδών αλιείας (αν υπάρχουν). Μια τεχνική που έκανε αυτό το μακρινό ταξίδι και δοκιμάστηκε στα μεσογειακά νερά με επιτυχία είναι η τεχνική του Rockfishing… αλά γιαπωνέζικα! Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά.

2

Πρέπει να ομολογήσω ότι οι δικές μου επιρροές στο spinning είναι κυρίως από την μακρινή Ιαπωνία και από την Γαλλία. Πριν χρόνια είχα διαβάσει ένα άρθρο σε ένα γαλλικό περιοδικό για μια τεχνική όπου με μικρές σιλικόνες στόχευαν σε… κοκοβιούς! Στις επόμενες σελίδες υπήρχε ένα άλλο άρθρο όπου με τις ίδιες σιλικόνες έβγαζαν ένα είδος λαπίνας το οποίο μάλιστα έφτανε σε μεγέθη αρκετά μεγάλα. Ο τίτλος της τεχνικής ήταν «Rockfishing» και σίγουρα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που εμείς γνωρίζουμε ως rock fishing στην χώρα μας. Ψάχνοντας για πληροφορίες στο διαδίκτυο κατέληξα να κοιτάω βίντεο στο Youtube από Ιάπωνες ψαράδες. Τότε κατάλαβα ότι για άλλη μια φορά, εκεί άρχισαν όλα.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην Ιαπωνία υπάρχει αυτή η τεχνική και χωρίζεται σε δυο κατηγορίες : την Light Rock Fishing (LRF) και Heavy Rock Fishing (HRF) που η διαφορά τους έγκειται στο μέγεθος των ψαριών. Για πιο μικρά ψάρια χρησιμοποιούν το Light και για πιο μεγάλα το Heavy. Τα ψάρια που κυρίως πιάνουν μοιάζουν πολύ με τα δικά μας πετρόψαρα όπως οι σκορπιοί, οι ροφοί, οι λαπίνες, οι στείρες κ.α. αλλά σε μεγέθη που δεν ξεπερνούν τα δυο κιλά. Η τεχνική αυτή έχει επίσης σαν στόχο και τα σαφρίδια τα οποία είναι ακριβώς ίδια με τα δικά μας. Τέλος, ανάμεσα σε αυτά, στόχο αποτελεί και ένα είδος ψαριού που μοιάζει λίγο με τον δικό μας σαργό (bream) αλλά φτάνει σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη. Τα δολώματα που χρησιμοποιούν είναι μικρά σε μέγεθος και ποικίλουν από πολύ μικρά minnow, lipless (vibration), πλανάκια και σιλικόνες ενώ αρκετές φορές χρησιμοποιούν μικρά bucktails. Η τελειομανία των Ιαπώνων οδήγησε όπως είναι φυσικό και στην εξέλιξη εξειδικευμένου εξοπλισμού για αυτήν την τεχνική : καλάμια με ειδικά χαρακτηριστικά, μηχανισμοί με λίγα φρένα και εξειδικευμένα νήματα, παράμαλλα και πετονιές. Στους καταλόγους καλαμιών των γιαπωνέζικών εταιρειών θα βρείτε τα καλάμια της τεχνικής κάτω από την κατηγορία «Rockfishing» ή «Shore Light Game». Επίσης η τεχνική αυτή στα γιαπωνέζικα ονομάζεται «Ajing» οπότε αν θέλετε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να την ψάξετε με αυτό το όνομα.

17

Όπως άφησα να εννοηθεί και παραπάνω, οι Γάλλοι ψαράδες δοκίμασαν την τεχνική αυτή και κατάφεραν να την προσαρμόσουν στα νερά μας. Σε ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά forum το www.pecheaubar.com έχει ανοιχτεί από το 2008 ένα θέμα για το Rockfishing και μέχρι σήμερα η συμμετοχή έχει δείξει την δυναμική της τεχνικής. Μπορείτε να περιηγηθείτε σε αυτό το θέμα για ώρες, ακόμα και αν δεν ξέρετε γαλλικά, και να ενημερωθείτε για τα… κατορθώματα των Γάλλων spinners. Σαργοί, τσιπούρες, κοκωβιοί, σκορπιοί, πέρκες, σαφρίδια, λαβράκια, σάλπες, μουρμούρες, σαλιάρες, γύλοι, μαναλάκια, μπαρμπούνια, συναγριδοπούλες, ροφουδάκια, στείρες, μελανούρια, κέφαλοι και καλκάνια είναι τα ψάρια που ξεγελάστηκαν με Rockfishing και καταγράφηκαν από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής των φίλων του forum. Όσο για τα τεχνητά δολώματα, αυτά ξεπερνούν κάθε φαντασία αφού μπορούμε να δούμε ότι χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία από μικρά minnow μέχρι τεχνητά του bassfishing (ψάρεμα μεγαλόστομου λαβρακιού των γλυκών νερών).

Οι δικές μας εμπειρίες

5

Μπορεί αυτή η τεχνική να μοιάζει καινούργια αλλά όλοι λίγο πολύ έχουμε χρησιμοποιήσει μικρά τεχνητά δολώματα στο ψάρεμα μας. Βέβαια όταν το κάναμε, στόχο είχαμε κάποιο λαβράκι και σίγουρα όχι κάποια τσιπούρα ή κοκωβιό. Έτσι και εγώ, επί χρόνια χρησιμοποιούσα μικρά τεχνητά δολώματα όλων των ειδών με στόχο κυρίως εκείνα τα μεγάλα καχύποπτα λαβράκια που δεν καταδέχονταν κανένα άλλο δόλωμα όταν κυνηγούσαν με φρενήρη διάθεση το γόνο διαφόρων ειδών ψαριών. Τα χρησιμοποιούσα επίσης για το διασκεδαστικό ψάρεμα των σαφριδιών τα οποία εμφανίζονται σε κοπάδια κοντά στις ακτές και σπέρνουν τον τρόμο σε οποιοδήποτε μικρό ψάρι κυκλοφορεί στην περιοχή. Εντωμεταξύ, πριν κάποια χρόνια, είχα προβεί στην αγορά ενός εξειδικευμένου γιαπωνέζικου καλαμιού για βαρύ Rockfishing, όχι γιατί ήθελα να ασχοληθώ με αυτήν την τεχνική αλλά για να μπορώ να ψαρεύω με ασφάλεια μεγάλα ψάρια με μικρά τεχνητά και μικρής διαμέτρου πετονιές και νήματα. Ποτέ όμως δεν μου είχε περάσει από το μυαλό να πάρω το καλαμάκι μου, τα μικρά τεχνητά δολώματα και να αρχίσω να ψαρεύω οτιδήποτε κυκλοφορεί μέσα στο νερό.


10

Βέβαια, πάντα ήθελα να δοκιμάσω το ψάρεμα αυτό, περισσότερο από περιέργεια για το τι μπορεί να σου προσφέρει. Έτσι δειλά, δειλά άρχισα να ασχολούμαι κυρίως τις μέρες που δεν υπήρχαν ψάρια στο spinning. Παρόλη την αρχική αμηχανία μου για το τι κάνω, σιγά-σιγά άρχισα να πωρώνομαι και έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να τρώει ώρες προσπαθώντας να ξεγελάσει... μια πέρκα, μια τσιπουρούλα ή έναν κοκοβιό! Αυτό που με έκανε όμως να γίνω φανατικός ήταν ένα γεγονός που συνέβη πολύ πρόσφατα όταν κατάφερα να ξεγελάσω ένα είδος ψαριού το οποίο υπάρχει σε αφθονία στα μέρη μου αλλά δύσκολα μπορούσα να το ξεγελάσω με την τεχνική του spinning. Μιλάω για το μελανούρι το οποίο εύκολα μπορούσα να το ξεγελάσω με την τεχνική του εγγλέζικου αλλά στο spinning πολύ λίγα ψάρια είχα πιάσει και αυτά μέρα σε αφρισμένα σημεία.


7

9


Έτσι λοιπόν, φαντάζεστε την έκπληξη μας όταν μια νύχτα που στοχεύαμε σε σαφρίδια δεν σταματούσαμε να βγάζουμε μελανούρια με κάποιες μικρές σιλικόνες του Rockfishing. Τις επόμενες εβδομάδες όλη η παρέα πωρώθηκε με αυτόν τον τρόπο ψαρέματος και δεν σταματούσαμε να επιβεβαιώνουμε το γεγονός ότι πια μπορούσαμε να συγκαταλέξουμε και το μελανούρι στους στόχους των ψαρεμάτων μας. Μάλιστα σε ένα ψάρεμα με τον φίλο Θανάση το παρακάναμε τόσο πολύ που χωρίς να το καταλάβουμε βγήκαμε… εκτός νόμου! Εκείνη την νύχτα, εκτός από μελανούρια καταφέραμε να ξεγελάσουμε σαφρίδια, λαβράκια και μια… γόπα!


33
Ένα άλλο Rockfishing ψάρεμα που ευχαριστήθηκα ήταν στο Κατάκολο Ηλείας όπου σε ένα σημείο με βάθος γύρω στα εφτά μέτρα υπήρχαν σύριζα στο ντόκο πολλές μικρές στείρες που το μέγεθος τους ξεκινούσε από λίγα γραμμάρια μέχρι και το μισό κιλό. Εκείνη την ήμερα πρέπει να έβγαλα και απελευθέρωσα πάνω από εξήντα ψάρια αλλά για κακή τους τύχη κάποιος ντόπιος με είδε και φρόντισε να τις αφανίσει με το απίκο.

Γενικά πάντως όπου και αν δοκιμάσαμε να ψαρέψουμε με αυτήν την τεχνική, οι εκπλήξεις ήταν πολλές ενώ το πιο εκνευριστικό ψάρι το οποίο μας ξεγέλασε και δεν το ξεγελάσαμε ήταν οι μικρές τσιπούρες που μας κόβανε τις μικρές σιλικόνες λίγο πριν το αγκίστρι.

Εξοπλισμός και άλλα

12

Σε αυτό το σημείο θα σας περιγράψω τον εξειδικευμένο γιαπωνέζικο εξοπλισμό της τεχνικής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς δεν μπορείτε να αναζητήσετε ένα πολύ ελαφρύ σύνολο στην ελληνική αγορά για να κάνετε την δουλειά σας.

4

Ας ξεκινήσουμε από τα καλάμια τα οποία χωρίζονται σε δυο κατηγορίες όπως και η τεχνική δηλαδή για lightRockfishing και heavyRockfishing. Στην light κατηγορία συναντάμε καλάμια με μήκος γύρω στα 7,5 ft (~2,30 μ.), με lureweight από 0,5-3,5 γρμ. έως 1-11 γρμ. και με lineweight 2-6 lbs πετονιά ή έως P.E. 0,6 σε νήμα. Όπως καταλαβαίνετε τα χαρακτηριστικά αυτά κυμαίνονται πάνω κάτω ή ανάμεσα σε αυτές τις τιμές που σας παρέθεσα και μπορείτε να βρείτε ακόμα και 9 ft τέτοιο καλάμι ή ακόμα και 6,6 ft. Το ενδιαφέρον σε αυτή την κατηγορία καλαμιών είναι η κορυφή η οποία μπορεί να είναι Solid (αλλιώς μασίφ carbon) ή Tubular δηλαδή κενή όπως στα περισσότερα καλάμια spinning. Η επιλογή ενός καλαμιού με Solid ή Tubular κορυφή έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο ψαρέματος του καθένα από εμάς και επίσης με το κατά πόσο μας βολεύει η μία ή άλλη να ελέγχουμε τα πολύ ελαφριά τεχνητά δολώματα που θα ψαρέψουμε.


GEKKABIJIN-MX-MX-AJING_ima1.jpg

Στην heavy κατηγορία συναντάμε καλάμια επίσης με μήκος γύρω στα 7,5 ft αλλά με lure weight γύρω στο 5-21 γρμ. και line weight 5-12 lbs πετονιά ή P.E. 0,6 – 1,2 νήμα. Τα καλάμια αυτά είναι πιο δυνατά και επιτυγχάνουν να λύσουν την δύσκολή εξίσωση του να ψαρεύεις με ελαφριά τεχνητά αλλά να μπορείς συγχρόνως να ανταπεξέλθεις στην μάχη με ένα δυνατό αντίπαλο. Το δικό μου καλάμι ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχει λύσει αυτήν την εξίσωση πολλές φορές.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μετά τα καλάμια, σειρά έχουν οι μηχανισμοί που θεωρούνται κατάλληλοι για αυτήν την τεχνική. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αυτοί θα πρέπει να είναι μικρού μεγέθους και συγκεκριμένα 1500, 2000 ή 2500 αν μιλάμε για μηχανισμούς Shimano ή 800, 1000 και 1500 αν μιλάμε για Daiwa. Ένα χαρακτηριστικό που θέλουμε να έχουν αυτοί οι μηχανισμοί είναι τα λίγα φρένα και η μικρή χωρητικότητα για αυτό η Daiwa έχει μηχανισμούς τέτοιους που συνήθως περιγράφονται με ένα 4 ή 6 στο τέλος του μεγέθους δηλαδή 2004 ή 2506. Γενικά στο Rockfishing προτιμούνται μηχανισμοί με μια μεταλλική και μια πάνινη ή carbon ροδέλα που δίνουν φρένα 2 ή 3 ή το πολύ 4 κιλά. Άλλωστε οι πετονιές και τα νήματα που χρησιμοποιούμε δεν αντέχουν παραπάνω καταπόνηση. Για τα τελευταία υπάρχει στην Ιαπωνία μεγάλη γκάμα προϊόντων και θα τα αναγνωρίσετε είτε από την χαρακτηριστική ονομασία της πετονιάς ή του νήματος ή από κάποιο… σκορπιδοειδές ψάρι πάνω στο εξώφυλλο!

16

Τέλος κάτι ακόμα που μπορεί να σας απασχολήσει σε αυτό το ψάρεμα είναι το είδος και μέγεθος της παραμάνας που θα χρησιμοποιήσετε. Γενικά προτιμήστε τα πιο μικρά μεγέθη παραμάνας που μπορείτε να βρείτε (0 και 00 μέγεθος) ενώ για το σχήμα προτιμήστε κάποιο που να ασφαλίζει και απασφαλίζει σωστά μετά από κάποιες αλλαγές δολωμάτων. Εννοείται ότι σε αυτό το θέμα προτιμούμε επώνυμες λύσεις για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Η δική μου επιλογή είναι η E.G. Wide Snap (0) και Lure Snap (0) της Evergreen ενώ δοκιμάσει και τις Round Snap της Decoy σε μεγέθη 0 και 00 οι οποίες είναι πολύ γερές αλλά πολύ σκληρές με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τις ασφαλίσω εύκολα.

Τεχνητά δολώματα

18

Η ποικιλία των τεχνητών δολωμάτων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτήν την τεχνική ξεπερνά κάθε φαντασία και θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ότι πιο παρατραβηγμένο δόλωμα έχει κατασκευαστεί ποτέ για το spinning! Ένα τέτοιο ακραίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σιλικονούχο Coike Original της Hideup που σε κάνει να θέλεις να βάλεις στοίχημα για το αν θα πιάσει πότε κανείς ψάρι με αυτό. Παρεμπιπτόντως σας συμβουλεύω να μην στοιχηματίσετε εναντίον του… Πέρα όμως από αυτά τα εξωπραγματικά δολώματα υπάρχουν πάρα πολλά που θα σας φανούν οικία όπως μικρά minnow και lipless ή μικρές σιλικόνες σε σχήμα ψαριού, χελιού ή σκουληκιού.

19

Τα δολώματα που χρησιμοποιήσαμε περισσότερο ήταν μικρές σιλικόνες αλλά η ποικιλία που είχαμε στην διάθεση μας, λόγω κρίσης ήταν μικρή καθώς εμείς τα αγοράζουμε για να τα δοκιμάσουμε… Έτσι λοιπόν η μικρή μας ποικιλία απαρτίζεται από Ma2 Worm της Maria, UncleJosh της Majora, τα πιο μικρά μεγέθη Drop Shad & Lancon της Delalande, Panfish Assasin της Bass Assasin, A.J Worm & Drop Fork 2 ½’’ της Sakura, Tiny X-Layer 3’’ της Megabass και Fin-S Fish 2 ½’’ της Lunker City. Από όλες αυτές περισσότερα αποτελέσματα είχαμε με Drop Shad της Delalande και A.J Worm της Sakura ενώ καλά δείγματα μας έδωσε και η Drop Fork της ίδιας εταιρείας και η Tiny X-Layer της Megabass. Από jighead αυτά που είχαμε στην διάθεση μας ήταν απλά round jig head (με σχήμα μπάλας) λίγων γραμμαρίων δηλαδή 0,5, 1, 2 και 3 γρμ. και ένα jig head σε σχήμα ψαριού το Maikara της Sakura σε 1,8, 2,5 και 3,5 γρμ.. Αυτή ήταν η μικρή μας ποικιλία και τα αποτελέσματα που είχαμε αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα αφού υπάρχουν πάρα πολλές μικρές σιλικόνες και jigheads τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε και να μπείτε στον κόσμο του Rockfishing. Εμείς πάντως είμαστε πια αποφασισμένοι να μεγαλώσουμε την ποικιλία μας σε αυτόν το τομέα.

22

Εκτός όμως από τις σιλικόνες υπάρχουν και άλλα δολώματα που μπορούμε να έχουμε στο οπλοστάσιο μας. Αυτά είναι πρώτα από όλα τα μικρά minnow και κατά δεύτερον τα μικρά πλανάκια. Επίσης, αν μπορείτε να βρείτε από το διαδίκτυο πολύ μικρά lipless δεν θα το μετανιώσετε. Κάτι ακόμα που μπορεί να σας είναι χρήσιμο είναι οι λίγο μεγαλύτερες σε μέγεθος σιλικόνες των 3 1/2’’ οι οποίες μπορούν να δελεάσουν ακόμα και πολύ μεγάλα ψάρια. Τέλος υπάρχουν και πολύ μικρά popper τα οποία χρησιμοποιούνται σε αυτό το ψάρεμα με επιτυχία. Όλα αυτά τα σκληρά δολώματα που σας περιέγραψα, όπως γνωρίζετε διαθέτουν σαλαγκιές και μάλιστα μερικά πολύ μικρές. Μια βελτίωση που μπορείτε να κάνετε, είναι να αλλάξετε αυτές τις σαλαγκιές με αγκίστρια ώστε αν τυχόν σας χτυπήσει κάποιο αξιόλογο ψάρι να μην κινδυνεύετε να το χάσετε. Τέτοια αγκίστρια και σε μικρά μεγέθη διαθέτει η εταιρεία Decoy, τα PlugginSincle 27. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο με αυτό το όνομα μπορείτε να τα βρείτε.

Να γίνει γνωστή ή όχι;

25

Ένα σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με αυτήν την τεχνική είναι το γεγονός ότι στόχο έχει την σύλληψη μικρών ψαριών που σημαίνει ότι αν εμείς δεν κάνουμε σωστή διαχείριση μπορεί να κάνουμε μεγάλη ζημιά σε πολλά είδη ψαριών. Είχα πολλούς ενδοιασμούς όταν σκεφτόμουνα να σας την παρουσιάσω και έκανα πολλές συζητήσεις με φίλους που εμπιστεύομαι την γνώμη τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι περισσότεροι διαφωνούσαν να την κάνω γνωστή ενώ υπήρχαν και άλλοι που με προέτρεπαν να την κάνω. Τελικά ένας από αυτούς είπε την καλύτερη ατάκα που με έπεισε να ξεπεράσω αυτό τον σκόπελο : «Οι Ελληναράδες spinners ενδιαφέρονται για το πώς θα βγάλουν το τέρας ψάρι για να τα βάλουν στο facebook και όχι για το πώς θα ψαρέψουν αθλητικά. Για αυτό η τεχνική αυτή θα ενδιαφέρει και θα χρησιμοποιηθεί μόνο από όσους αγαπούν το spinning και δεν ζητούν τίποτα παραπάνω…». Πάντως, όσον αφορά εμένα, μου έκανα ένα δώρο για την γιορτή μου, ένα καλάμι για LRF το οποίο αυτήν την στιγμή ταξιδεύει από την μακρινή Ιαπωνία προς την Πάτρα! Πραγματικά ανυπομονώ να έρθει!