Οι τεχνικές παραλλαγής που μπορούμε να κάνουμε στο spinning πολλές! Μια από αυτές είναι και το bottom fishing, μια τεχνική που ξεκίνησε σε λίμνες και όπως πολλά άλλα πράγματα, μεταφέρθηκε με επιτυχία στην θάλασσα. Με το bottom fishing και λίγη φαντασία μπορούμε να ξεγελάσουμε και το πιο καχύποπτο ψάρι, έχοντας εκπληκτικά αποτελέσματα!

Ας δούμε όμως αρχικά τι είναι το bottom fishing. Είναι μια τεχνική ψαρέματος που σκανάρουμε τον βυθό, χρησιμοποιώντας σιλικόνες με sabot jig heads ή αλλιώς κεφαλές βυθού. Μπορούμε να δουλέψουμε και jig heads άλλου τύπου με την προϋπόθεσή όμως οι σιλικόνες μας να είναι floating και όχι sinking, κάτι που ο περισσότερος κόσμος στην χώρα είτε δεν γνωρίζει, είτε το αγνοεί.

dragon_bottom_8

Η διαφορά είναι ότι η sinking σιλικόνη σε συνδυασμό με ένα jig head που δεν είναι sabot θα ξαπλώσει στον βυθό κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί σε αντίθεση με την floating που θα κάτσει στον βυθό με το jig head κλασσικά στο πυθμένα και το σώμα όρθιο έχοντας περίπου μια κλήση 60 μοιρών. Με αυτό το τρόπο μιμείται ένα ψάρι ή ένα σκουλήκι που ψάχνει να τραφεί, σκαλίζοντας τον βυθό ή προσπαθεί να χωθεί μέσα στην άμμο, την λάσπη κ.λπ..

dragon_bottom_4

Ο τρόπος που μπορούμε να ασκήσουμε αυτή την τεχνική έχει διάφορες παραλλαγές, αυτές όμως που θα σας περιγράψω είναι και αυτές που απέδωσαν περισσότερο σε εμένα, δίνοντας μου συλλήψεις ψαριών που ήταν πολύ καχύποπτα! Η τεχνική αυτή μπορεί να γίνει με εξοπλισμό spinning αλλά και με όλες τις υποκατηγορίες. Δηλαδή από ultra light (LRF) μέχρι και heavy spinning, χωρίς να αλλάζει κάτι ουσιαστικά στις κινήσεις μας ή στην τεχνική μας.

dragon_bottom_5

Να κάνω μια παρένθεση εδώ και να επισημάνω ότι πρέπει να ξέρουμε καλά τον βυθό, να μην έχει πολλά σκαλώματα ώστε να μην χάνουμε τις σιλικόνες μας. Επίσης σε βυθούς με νεκρά φύκια και όχι μόνο, καλό είναι το αγκίστρι στο jig head μας να είναι off set ώστε στην ανάκτηση να μην παρασέρνει και μαζεύει φύκια! Αυτό φυσικά το επιλέγουμε ανάλογα τα ψάρια που θέλουμε να πιάσουμε, για παράδειγμα δεν θα βάλουμε off set όταν θέλουμε να πιάσουμε σαργούς, τσιπούρες κ.λπ.. Θα το βάλουμε όταν ψάχνουμε ψάρια που ρουφάνε όπως τα λαβράκια, στείρες, ροφούς κλπ.

dragon_bottom_3

Ας δούμε όμως μερικές ανακτήσεις :

  • Ξεκινώντας, όπως με κάθε τεχνητό δόλωμα, κάνουμε την ρίψη μας και κρατώντας το νήμα κάνουμε με ανοιχτό το pick up ελεγχόμενη βύθιση της σιλικόνης μέχρι αυτή να φθάσει και να σταματήσει στον πυθμένα. Αφού σταματήσει στο πυθμένα κλείνουμε το pick up και προσεκτικά τεντώνουμε το νήμα μας για να έχουμε άμεση επαφή με την σιλικόνη μας.

dragon_bottom_1

  • Με αυτόν τον τρόπο αρχίζει η ανάκτηση μας. Στην συνέχεια κάνουμε μικρά νευρικά jerks με σκοπό να σηκώσουμε την σιλικόνη, πολύ λίγο πάνω από τον βυθό και την αφήνουμε πάλι να κάτσει στον πυθμένα κάνοντας παύσεις πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα. Το βράδυ μπορούμε να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες παύσεις, ειδικά όταν απευθυνόμαστε σε λαβράκια. Συνεχίζουμε έτσι την ανάκτηση μας μέχρι το τέλος.
  • Μια δεύτερη ανάκτηση είναι να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα με την διαφορά ότι εδώ δεν κάνουμε jerks αλλά σέρνουμε, μαζεύοντας μία ή δύο γρήγορες μανιβελιές την σιλικόνη στον βυθό και μετά πάλι κάνουμε παύση πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα.

dragon_bottom_7

Αυτή είναι μια πολύ καλή ανάκτηση και απλή για αμμώδες βυθούς. Κατά αυτόν τον τρόπο η σιλικόνη μας σηκώνει ένα μικρο σύννεφο από άμμο που πολλές φορές προσελκύει τα ψάρια.

  • Μια τρίτη ανάκτηση είναι αυτή που κάνουμε ότι και στην πρώτη με την μόνη διαφορά ότι δεν κάνουμε μικρά jerks.

dragon_bottom_6

  • Εδώ κάνουμε μεγάλα jerks, γρήγορα, νευρικά και την αφήνουμε να καθίσει πάλι στον βυθό. Αυτή η ανάκτηση είναι καλύτερη για ανάμεικτο βυθό γιατί θέλουμε να σηκωθεί η σιλικόνη πάνω από τις πέτρες και τις ποσειδώνιες ώστε να γίνει αντιληπτή από τα ψάρια.
  • Τέταρτη και πολλή αγαπημένη είναι μια ανάκτηση που δοκίμασα και απέδωσε τα μέγιστα. Και εδώ κάνουμε την ρίψη μας όπως προείπα και πιο πάνω με τον ίδιο τρόπο. Όταν φθάσει η σιλικόνη μας στον πυθμένα και τεντώσουμε το νήμα μας ξεκινάμε μια εντελώς διαφορετική ανάκτησή. Με το χέρι που χειριζόμαστε τον μηχανισμό πιάνουμε το νήμα δέκα-δεκαπέντε πόντους πάνω από το τον μηχανισμό μας. Αφού το πιάσουμε ξεκινάμε ένα τρέμουλο ακανόνιστο, μεταφέροντας αυτή την κίνηση με μεγάλη λεπτομέρεια στη σιλικόνη μας.

dragon_bottom_2

Καθώς κάνουμε αυτές τις κινήσεις, η σιλικόνη μας σιγά σιγά έρχεται προς εμάς, έτσι όταν το νήμα μας αρχίσει να χαλαρώνει αφήνουμε το νήμα μας και μαζεύουμε. Έτσι τεντώνει πάλι και κάνουμε ξανά το ίδιο. Σε καμία περίπτωση όταν κάνουμε το τρέμουλο δεν αφήνουμε το νήμα να κρεμάσει πάνω από τον μηχανισμό μας, οπότε υπολογίστε νοητά περίπου ότι κάθε 20-35 εκατοστά μαζέματος τεντώνουμε ξανά. Τώρα όταν έρθει το πολυπόθητο strike απλά αφήνουμε το νήμα που κρατάμε και καρφώνουμε... Την συνέχεια νομίζω την ξέρετε όλοι...

dragon_bottom_12

dragon_bottom_11

Το bottom fishing είναι μια τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί όλο τον χρόνο αλλά άνοιξη και καλοκαίρι πιστεύω πως ο light εξοπλισμός ταιριάζει καλύτερα, δίνοντας μας ωραίες στιγμές. Πάνω σε αυτό θα σας γράψω τις επιλογές μου στις σιλικόνες και στον εξοπλισμό που δούλεψα την άνοιξη που πέρασε μέχρι και τώρα και που αντιστοιχεί στο φωτογραφικό υλικό που βλέπετε εδώ.

 

dragon_bottom_15

Οι σιλικόνες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι τύπου slug, fish ακόμα και shad ειδικά σε μέρη με ρεύματα ή εκβολές που ακόμα και σταματημένες στον βυθό η ουρά τους κινείται.Οι σιλικόνες που χρησιμοποίησα είναι της εταιρίας Dragon και είναι μια άριστη επιλογή. Αυτές είναι όλων των τύπων σιλικόνης όπως shad αλλά ας τις δούμε πιο συγκεκριμένα :

  • τα Dragon Belly Fish 5 και 8 cm,
  • τα Dragon V-Lures BANDIT 6cm,
  • τα Dragon V-Lures AGGRESOR 7.5cm
  • τα Dragon V-Lures Lunatic 7.5cm, τύπου slug
  • τις Dragon V-Lures Worm 10cm,
  • τις Dragon V-Lures LARVA 10cm (μου χάρισε μια απίστευτη μάχη με έναν σαργό που ξεπερνούσε το ένα κιλό σε βάθος 25 μέτρων+)
  • και από την κατηγορία με σιλικόνες τύπου fish, τις Dragon V-Lures MINNOW 7.5cm!

dragon_bottom_9

Όλες απέδωσαν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό δίνοντας μου όμορφα ψάρια. Τέλος ο εξοπλισμός μου ήταν δυο καλάμια, το αγαπημένο μου Dragon FISHMAKER II 2-12 c.w και η νέα μου λατρεία το Dragon LC-X LureControl 4-21 c.w. Το πρώτο με action x-fast και το δεύτερο fast.

dragon_bottom_14

Και τα δυο καλάμια προσφέρονται για την τεχνική 100% γιατί καλύπτουν τα ζητούμενα μας στο έπακρο που δεν είναι άλλα από την καλή επαφή και αίσθηση με την σιλικόνη μας, την τελεία μετάδοση ακόμα και του πιο μικρού τσιμπήματος, έχουν κοντό butt, άψογες ρίψεις και πολύ καλή συμπεριφορά στην κάθε μάχη!

dragon_bottom_10

Η τεχνική του bottom fishing είναι μια τεχνική σχεδόν άγνωστη στην χώρα μας. Μην σας φοβίζει το άγνωστο όμως... τολμήστε και δεν θα βγείτε χαμένοι σε καμία περίπτωση! Είναι μια τεχνική που κρύβει εκπλήξεις καθώς μπορείς να ξεγελάσεις κάθε λογής ψάρι, είναι ευχάριστη και διασκεδαστική! Τολμήστε , δοκιμάστε την και πάντα με σύνεση και σεβασμό προς την θάλασσα που όλοι αγαπάμε. Από εμένα καλές θάλασσες!

Για τιμές και ποικιλία από softbaits της Dragon, πατήστε εδώ :

rizoulis_banner_arthrou