Μετά από αρκετό καιρό και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες στην θάλασσα αρχίσαμε να συζητάμε την εκδοχή να δοκιμάσουμε την τύχη μας και στα γλυκά νερά μπας και εκεί μας φέξει λίγο. Έτσι λοιπόν πήραμε την απόφαση και αρχίσαμε να ψάχνουμε δεξιά - αριστερά για πληροφορίες από τις λίμνες που έχουμε κοντά στην Θεσσαλονίκη και τα ψάρια που υπάρχουν σε αυτές.

Η πρόσκληση ήρθε αναπάντεχα από τον διευθυντή πωλήσεων της Pure Fishing Europe, Alban Choinier πριν περίπου ένα μήνα και μέσω του εδώ αντιπροσώπου Πέτρου Βραχνού. Δυο μέρες ψάρεμα για Zander κάπου στην Πολωνία και παρουσίαση καινούργιων προϊόντων για το 2016 των εταιρειών Berkley, Mitchell, Sebile, Spiderwire και Abu Garcia. Αυτό ήταν μεγάλη τιμή για το Lurebites οπότε το να αρνηθούμε δεν πέρασε ούτε λεπτό από το μυαλό μας! Θα πηγαίναμε ο κόσμος να χαλάσει. Που να ξέραμε ότι αυτό παραλίγο να γίνει...

Το δόλωμα που χρησιμοποιούμε στο fly fishing είναι εντελώς διαφορετικό από κάθε άλλο είδος ψαρέματος. Αποτελείται από ένα αγκίστρι (ντυμένο) συνήθως με τρίχες και φτερά και βάρος απειροελάχιστο. Τα "δολώματα" αυτά λέγονται μύγες (flies) και μπορεί να είναι από απομίμηση εντόμου μέχρι και μικρού ψαριού!

Η λίμνη Τριχωνίδα καλύπτοντας επιφάνεια 95,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με μέγιστο βάθος τα 58 μέτρα αποτελεί τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας μας. Έχει τεράστια βιολογική σημασία καθώς φιλοξενεί περισσότερα από διακόσια είδη πουλιών, εικοσιπέντε είδη ψαριών και την όλο και σπανιότερη στην Ελλάδα, βίδρα.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνική του fly fishing χωρίς όμως να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για τα βασικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού! Ο κύριος εξοπλισμός της τεχνικής αποτελείται από ένα καλάμι, τον μηχανισμό, την ορμιά (line), το νήμα (backing) και το τέλος το leader και το tippet. Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι είναι όλες αυτές οι ξενόφερτες ορολογίες...

Όταν ήμουν μικρός, κάθε καλοκαίρι και ιδίως όταν οι πολλές ζέστες γίνονταν ανυπόφορες πηγαίναμε με την οικογένεια μου για κατασκήνωση στα βουνά της Ροδόπης στον Νομό Δράμας. Εκεί ξεκίνησα το spinning στοχεύοντας τις πέστροφες στις ρεματιές και τα ρυάκια με την πεταλούδα (spinner).

Οι διαφορές στις καθημερινές καιρικές συνθήκες έχουν μεγάλη επίδραση στον τρόπο που "λειτουργούν" τα ψάρια και στην τακτική που πρέπει να εξακολουθήσουμε κατά το ψάρεμα.