του Βασίλη Κυρέζη

 

Η χρησιμοποίηση νήματος στο eging είναι πια αποδεκτά αναγκαίο απ’ όλους τους φίλους της τεχνικής. Μας προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως η καλύτερη ρίψη αλλά και η μείωση της επίδρασης των ρευμάτων εξαιτίας της μικρής του διατομής. Επίσης, καλύτερη αίσθηση της καλαμαριέρας, άμεση απόκριση κατά την διάρκεια των jerks και φυσικά άμεσο κάρφωμα την στιγμή του strike λόγω της έλλειψης ελαστικότητας σε σχέση με την κλασσική πετονιά. Αυτή λοιπόν η ανάγκη για χρήση νήματος στην συγκεκριμένη τεχνική οδήγησε τις Ιαπωνικές εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας όπως η Unitika να εξελίξουν τα υπάρχοντα νήματα με εξειδικευμένα για eging ώστε να βελτιώσουν το ψάρεμα μας!

Η Unitika λοιπόν έχοντας πολλά χρόνια στον κατάλογο της εξαιρετικά 4κλωνα eging νήματα πρόσθεσε τα τελευταία χρόνια ένα ακόμα καλύτερο 8κλωνο : το Eging Super PEIII X8. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα νήματα της Ιαπωνικής αγοράς αφού συνδυάζει σφιχτή πλέξη 8 ινών που το καθιστά σχεδόν στρογγυλό σε διατομή, μια σχετική ακαμψία σε σχέση με τα νήματα που χρησιμοποιούμε στο spinning ώστε να δημιουργούνται μικρότερες «κοιλιές» είτε από τον αέρα στο τμήμα που βρίσκεται έξω από το νερό, είτε από τα ρεύματα στο υπόλοιπο κομμάτι εντός της θάλασσας.

eging nima

unitika-eging-super peiii x8-casline leaderii-5

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η εταιρεία το δίνει floating δηλαδή επιπλέον το ειδικό του βάρος είναι 0.98 πολύ κοντά με το ειδικό βάρος του θαλασσινού νερού που είναι περίπου 1.02-1.03 και αυτό βοηθάει στην γρηγορότερη βύθιση από κάποιο κοινό νήμα. Κάτι ακόμα που χρήζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι διατομές του που εκτός από τις κλασσικές Pe0.6 και 0.8 που χρησιμοποιούνται στο eging έχουμε ακόμα την επιλογή του Pe0.5 και 0.7 με σχεδόν την ίδια αντοχή με τις αμέσως μεγαλύτερες αλλά με μικρότερη διατομή κάτι που λέει πολλά για την τεχνογνωσία της εταιρείας!!

unitika-eging-super peiii x8-casline leaderii-3

Όσο αναγκαίο είναι το νήμα στην τεχνική αλλά τόσο είναι και η χρήση παράμαλλου ώστε να εξαλείψουμε κάποια από τα μειονεκτήματα του πρώτου όπως η διακριτικότητα αλλά και η αντοχή στην τριβή. Η Unitika και πάλι μας προσφέρει μια έξτρα λύση, εκτός από τα κλασσικά Fluorocarbon, με ένα εξειδικευμένο για «καλαμάρια» : το Casline Eging Leader II! Ένα παράμαλλο 100% Fluorocarbon που εκτός από την «αορατότητα» ή την διακριτικότητα όπως θέλετε πείτε το που μας προσφέρουν όλες οι υπόλοιπες πετονιές έχει επιπλέον τεχνολογία 3πλης επίστρωσης συμπεριλαμβανομένου και του πυρήνα κάτι που το καθιστά πολύ ανθεκτικό στην τριβή με τα βράχια και τον κόμπο. egiline

Επίσης έχει μελετηθεί η σκληρότητα ώστε να είναι όσο χρειάζεται για να καρφώνει σωστά τα καλαμάρια χωρίς όμως να τα σκίζει. Το ειδικό του βάρος ανέρχεται στο 1.81 πολύ παραπάνω από της θάλασσας για ακόμα πιο γρήγορη βύθιση, ενώ η πολύ έξυπνη συσκευασία με τις εγκοπές περιμετρικά το καθιστά ιδιαίτερα πρακτικό ακόμα και σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού.

Σε Πραγματικές Συνθήκες

unitika-eging-super peiii x8-casline leaderii-1

Όσο αφορά το νήμα σε πραγματικές συνθήκες το ψαρεύω ήδη δύο ολόκληρες σεζόν πριν την φετινή αγοράζοντας το από το εξωτερικό αφού με κέρδισε η ιδιαίτερα ελκυστική τιμή του για eging νήμα και το όνομα της Unitika που στην Ιαπωνία θεωρείται μια από τις κορυφαίες στο τομέα τους! Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα ανοίξεις την συσκευασία και το αγγίξεις καταλαβαίνεις την ποιότητα του αφού έχει αρκετά μεταξένια υφή, στρογγυλή σφιχτή πλέξη και η διατομές του ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.

unitika-eging-super peiii x8-casline leaderii-7

Η σχετική «ακαμψία» που παρουσιάζει και το αυξημένο ειδικό βάρος που έχει με βοήθησαν ακόμα περισσότερο στην «απεικόνιση» του βυθού σκαναροντας με την καλαμαριέρα μου αλλά και στην ένδειξη της τσιμπιάς ακόμα και όταν τα καλαμάρια δεν είχαν όρεξη και ήταν ιδιαίτερα μίζερα. Η αντοχή του στην φθορά είναι επίσης εντυπωσιακή αφού άντεξε ήδη δύο χρόνια σχεδόν καθημερινού ψαρέματος όταν ακριβότερα νήματα στα χέρια μου πραγματικά υπέφεραν.

unitika-eging-super peiii x8-casline leaderii-4

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι που το πρότεινα σε έναν πολύ καλό φίλο αρκετά αρχάριο όμως στο ψάρεμα που αντιμετώπιζε συχνά πυκνά προβλήματα με τούφες και χρησιμοποιώντας το, το πρόβλημα του σχεδόν εκμηδενίστηκε και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «δεν το αλλάζει με τίποτα»!! Βέβαια ούτε εγώ πιστεύω θα το αντικαταστήσω σύντομα με κάποιο άλλο αφού μ αυτή την σχέση ποιότητας-τιμής το θεωρώ σίγουρα το πιο value for money νήμα eging της αγοράς και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

unitika-eging-super peiii x8-casline leaderii-2

Το παράμαλλο από την άλλη το χρησιμοποιώ μόνο μερικούς μήνες αλλά το διάστημα είναι ικανό για να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα και οι εντυπώσεις μου μόνο θετικές είναι μέχρι στιγμής. Η τριπλή επίστρωση από Fluorocarbon που διαθέτει το καθιστά πολύ σκληροτράχηλο στην τριβή και έχω καταφέρει να γλιτώσω τις περισσότερες καλαμαριέρες που μου σκάλωσαν μέχρι στιγμής χωρίς μάλιστα να χρειαστεί αντικατάσταση αφού πολύ δύσκολα ξεφτίζει σε σχέση με άλλα 100% Fluorocarbon παράμαλλα.

unitika-eging-super peiii x8-casline leaderii-6

Η ελαστικότητα του είναι όση ακριβώς χρειάζεται για την δουλειά που το θέλουμε ενώ το μεγάλο ειδικό βάρος του βοηθάει στην γρηγορότερη βύθιση κάτι που βελτιώνει το ψάρεψα μας. Αν λοιπόν ψάχνετε το ιδανικό παράμαλλο για το eging μπορείτε να το δοκιμάσετε και είμαι σίγουρος ότι θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι!

Θα τα βρείτε, πατώντας εδώ :

logo1-322x142