Ένα από τα πιο πολύπλοκα ψαρέματα αλλά συνάμα και το πιο συναρπαστικό, είναι η τεχνική του fly fishing. Θέλοντας να συμβάλλουμε και εμείς στην διάδοση της τεχνικής αλλά και των ιδεών που την διέπουν, αποφασίσαμε να ζητήσουμε ενημέρωση από τους ειδικούς και γνώστες της τεχνικής και των... πραγμάτων!

Στην χώρα μας, ένα όνομα έχει συνδεθεί τόσο πολύ με αυτήν τεχνική και δεν είναι άλλος από τον Λαρισαίο Αποστόλη Λαχανά. Είναι κάτοχος και δημιουργός του πιο όμορφου, κατά την γνώμη μου, ψαρευτικού site στην Ελλάδα : το www.flyfishing.gr ενώ παράλληλα έχει αρθρογραφήσει κατά καιρούς για την τεχνική σε όλα τα μεγάλα εγχώρια περιοδικά όπως και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο διεθνούς φήμης περιοδικό Catch Magazine. Πάνω από όλα όμως, είναι ένας καθαρός μαχητής της προστασίας των ευαίσθητων περιβαλλόντων του γλυκού νερού και μοναδικός αρωγός στην προσπάθεια να γίνει γνωστό το fly στους σωστούς ανθρώπους. Κάτι ακόμα που είναι; Είναι ένας πολύ καλός φίλος που πραγματικά χαίρομαι για το ότι η μοίρα μας έβαλε να συναντηθούμε! Η φιλία μας κρατάει από πολύ παλιά, τότε που εγώ ήμουν αρχισυντάκτης στο περιοδικό “Ψαρεύω” και αυτός αρθρογράφος. Άρα η επιλογή για το ποιος θα μας ενημέρωνε για την τεχνική ήταν απλά εύκολη. Ας περάσουμε όμως στην κουβέντα μας...

periodikaΓ.Φ.: Αποστόλη, θα ήθελα να μας μιλήσεις καταρχήν για το τι είναι το fly; Δώσε μας μια εικόνα για την τεχνική και τις διαφορές της από άλλες τεχνικές.

Α.Λ.: Το fly fishing είναι μια τεχνική κατά πολύ διαφορετική από τους υπόλοιπους τρόπους ψαρέματος, που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε. Η ειδοποιός διαφορά δεν είναι φυσικά η χρήση τεχνητών δολωμάτων, αφού και άλλες τεχνικές πραγματοποιούνται με τεχνητά δολώματα. Διαφέρει όμως σημαντικά ο τρόπος κατασκευής των «μυγών», όπως λέγονται τα τεχνητά δολώματα τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο fly fishing, αφού πρόκειται για απομιμήσεις διαφόρων εντόμων ή ψαριών, φτιαγμένες από φυσικά (όπως π.χ. φτερά και τρίχες ζώων), αλλά και συνθετικά υλικά!

YNZRrxJVdBq6Azd-Z5gfWLvB_LAdcaXKXLqCOoJcoJQ

Τα δολώματα είναι φτιαγμένα από φυσικά (φτερά, τρίχες ζώων κ.α.) αλλά και συνθετικά υλικά!

Υπάρχει όμως μία ακόμα διαφορά–ίσως η σημαντικότερη- μεταξύ των άλλων τεχνικών ψαρέματος και του fly fishing, και σε αυτή ίσως να κρύβεται το μυστικό της ιδιαίτερης απόλαυσης που χαρίζει αυτό το σπορ. Σε όλες τις άλλες μορφές αλιείας, ο ψαράς ρίχνει την πετονιά με ένα βάρος στερεωμένο στο τέλος της (συνήθως ένα βαρίδι), ή ακόμα και σκέτο το δόλωμα, το οποίο όμως διαθέτει κάποιο βάρος.

DSCN63961

Στο fly fishing πετάμε μόνο το βάρος της ίδιας της πετονιάς/ορμιάς του

Όλο αυτό απαιτεί μεν μια δεξιοτεχνία από τον ψαρά όσον αφορά στην ακρίβεια ρίψης, αλλά ουσιαστικά είναι σαν να πετάς μια πέτρα στο νερό. Αντίθετα, στο fly πετάμε μόνο το βάρος της ίδιας της πετονιάς/ορμιάς του, η οποία έχει συνολικά 30 μέτρα μήκος συνήθως. Η μικροσκοπική μύγα στο τέλος της ορμιάς δεν διαθέτει κάποιο αξιοσημείωτο βάρος και ουσιαστικά δεν παρέχει καμία απολύτως βοήθεια στη ρίψη.

Η ρίψη απαιτεί την τέλεια ισορροπία μεταξύ πειθαρχίας και ελευθερίας!

Η ρίψη απαιτεί την τέλεια ισορροπία μεταξύ πειθαρχίας και ελευθερίας!

Το πέταγμα της μύγας το επιτυγχάνει ο ψαράς, απελευθερώνοντας σιγά-σιγά την ορμιά και κάνοντας διαδοχικές κινήσεις του καλαμιού, μπροστά και πίσω! Όπως καταλαβαίνεις, το fly fishing απαιτεί ακρίβεια και σταθερές κινήσεις... Απαιτεί την τέλεια ισορροπία μεταξύ πειθαρχίας και ελευθερίας!


Γ.Φ.: Άρα όση εμπειρία και να έχει κάποιος σε άλλες τεχνικές, αν θέλει να ασχοληθεί με το
fly πρέπει να ξέρει ότι τα πάντα είναι διαφορετικά. Στην χώρα μας τι γίνεται με αυτήν την τεχνική;

Α.Λ.: Το fly αποτελεί σήμερα ένα άθλημα - hobby παγκοσμίως γνωστό, και αρκετά εξελιγμένο από πλευράς εξοπλισμού και τεχνικών ρίψης. Δε θα ήταν μάλιστα υπερβολή αν λέγαμε ότι πρόκειται για τη νούμερο ένα τεχνική ψαρέματος στον κόσμο, με τους περισσότερους και φανατικότερους οπαδούς! Παρόλο όμως που στο εξωτερικό είναι τόσο γνωστό, στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά διαδεδομένο, και ίσως οι περισσότεροι Έλληνες να το αγνοούν εντελώς... Ακόμα και αυτοί οι λίγοι που το γνωρίζουν, το έχουν συνδέσει με την πέστροφα.

Στην χώρα μας δεν είναι διαδεδομένο και έχει συνδεθεί μόνο με την πέστροφα...

Στην χώρα μας δεν είναι διαδεδομένο και έχει συνδεθεί μόνο με την πέστροφα


Γ.Φ.: Δηλαδή υπάρχουν είδη ψαριών που μπορεί να στοχεύσουμε πέρα από την πέστροφα στα δικά μας γλυκά νερά;

Α.Λ.: Σαφώς και το fly δεν είναι μια τεχνική αποκλειστικά για το ψάρεμα της πέστροφας, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Μπορούμε να ψαρέψουμε και αλλά είδη ψαριών του γλυκού νερού όπως η τούρνα, ο βάρβος, ο κυπρίνος, ο κέφαλος του γλυκού νερού και πολλά άλλα τα οποία θα μας χαρίσουν εξίσου μοναδικές εμπειρίες!

Με το fly δεν στοχεύουμε μόνο στην πέστροφα

Με το fly δεν στοχεύουμε μόνο στην πέστροφα

Βέβαια, για το καθένα χρησιμοποιούμε και την κατάλληλη «μύγα», η οποία μπορεί να είναι απομίμηση εντόμου, σκουληκιού, γαρίδας, καβουριού, μικρού ψαριού, ακόμα και απομιμήσεις μικρού ποντικού ή βατράχου. Η επιλογή του τεχνητού έχει σαν βάση τη διατροφή του κάθε ψαριού.

Τα δολώματα στο fly  είναι "αντιγραφή" της φύσης!

Οι "μύγες" στο fly είναι "αντιγραφή" της φύσης!

Για να έχει κάποιος ικανοποιητικές επιτυχίες στο fly, θα πρέπει να μπει στη διαδικασία να εξετάσει βαθύτερα το συνολικό οικοσύστημα ενός ψαρότοπου. Αυτό περιλαμβάνει τη μελέτη των βιοτόπων, τη διατροφή των ψαριών, καθώς επίσης και τους κύκλους ζωής των εντόμων ανά εποχή, ειδικά για το ψάρεμα της πέστροφας.

Κέφαλος του γλυκού νερού με fly

Κέφαλος του γλυκού νερού με fly

Κατά γενική ομολογία, όσο περισσότερο ασχολούμαστε με το fly, τόσο «μεταμορφωνόμαστε» ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον. Σαν σπουδαστές της φύσης, σύντομα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τη «φυσική τάξη των πραγμάτων» και αυτό αποτελεί για πολλούς ένα πνευματικό ξύπνημα!


Γ.Φ.: Καλά όλα αυτά αλλά θα ήθελα να μας δώσεις μια πιο πληρέστερη εικόνα του τι σου προσφέρει αυτή η τεχνική.

Α.Λ.: Δεν υπάρχει μια εικόνα αλλά πολλές που όλες μαζί φτιάχνουν το παζλ που ονομάζουμε fly. Ίσως το απολαυστικότερο κομμάτι του fly fishing, είναι το ψάρεμα με στεγνή μύγα (dryfly). Η εικόνα του ψαριού που σηκώνεται και αρπάζει την μύγα σου από την επιφάνεια του νερού, είναι απλά εντυπωσιακή! Επίσης, η πάλη με ένα τόσο δυνατό και νευρικό ψάρι, χρησιμοποιώντας τα λεπτά εργαλεία του fly, ανεβάζει την αδρεναλίνη και χαρίζει απίστευτες εμπειρίες.

H πάλη με ένα τόσο δυνατό και νευρικό ψάρι, χρησιμοποιώντας τα λεπτά εργαλεία του fly, ανεβάζει την αδρεναλίνη και χαρίζει απίστευτες εμπειρίες!

H πάλη, χρησιμοποιώντας τα λεπτά εργαλεία του fly, ανεβάζει την αδρεναλίνη και χαρίζει απίστευτες εμπειρίες!

Όποιος μάλιστα κατασκευάζει τις μύγες μόνος του, νοιώθει διπλή χαρά και ικανοποίηση όταν καταφέρει να κοροϊδέψει ένα ψάρι, αφού η επιτυχία οφείλεται σε ένα δόλωμα-απομίμηση φυσικής τροφής φτιαγμένο από τα χέρια του.

Οι περισσότεροι flyfishers φτιάχνουν μόνοι τους τα δολώματα τους

Οι περισσότεροι flyfishers φτιάχνουν μόνοι τους τα δολώματα τους

Η σημαντικότερη εικόνα όμως είναι αυτή που θα προσπαθήσω να εξηγήσω παρακάτω. Για πολλούς ανθρώπους, ο σκοπός του ψαρέματος είναι απλά… μια σακούλα ψάρια. Στο fly όμως, υπάρχει κάτι περισσότερο από την απλή σύλληψη ενός ψαριού. Ο ψαράς ενδιαφέρεται για την ίδια τη δραστηριότητα, και έτσι η ευχαρίστηση αντλείται από την πράξη και όχι μόνο από το τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, τι πιο ωραίο υπάρχει από το να βρίσκεσαι στην άγρια φύση, μέσα σε βουνά και λαγκάδια, και να διασχίζεις ποτάμια και λίμνες, ψαρεύοντας ταυτόχρονα; Το να ανακαλύπτεις πανέμορφα τοπία, να βλέπεις ζωντανή την άγρια ζωή, τα ζώα, τα πουλιά, είναι μια αίσθηση που δεν περιγράφεται με λέξεις! Φυσικό είναι λοιπόν να προσφέρει ψυχική ηρεμία και γαλήνη, και μια διέξοδο από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Εξάλλου, υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό και όμορφο από την ίδια τη φύση;

Υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από την φύση;

Υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από την ίδια την φύση;

Είτε πιάσεις κάποιο ψάρι, είτε όχι, το ποτάμι θα σου δίνει πάντα λίγη από τη δύναμή του, λίγη από την ενέργειά του, καθώς επίσης και το θαυμάσιο συναίσθημα της γαλήνης. Έτσι, μετά από κάθε απόδραση για fly,επιστρέφεις στην καθημερινότητά σου ανανεωμένος και χαλαρός!


Γ.Φ.: Πιο πριν μας είπες ότι η τεχνική δεν είναι διαδεδομένη εδώ. Αλήθεια, πως ξεκίνησε στην Ελλάδα το
fly και πόσοι είναι οι ενεργοί fly fishermen;

Α.Λ.: To fly στην Ελλάδα -και όχι μόνο- ξεκίνησε τον.... 2ο μ.Χ. Αιώνα! Όσο και να ακούγεται παράξενο υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες που αναφέρουν ένα ποτάμι στην Μακεδονία, τμήμα της ρωμαϊκής τότε αυτοκρατορίας, με το όνομα “Astræus”, κάπου ανάμεσα στη Βέροια και την Θεσσαλονίκη και στο οποίο ψάρευαν πέστροφες με τεχνητή μύγα! Αυτή είναι η πρώτη αναφορά παγκοσμίως για αυτό το είδος ψαρέματος!

Fly στην Μακεδονία τον... 2ο μ.Χ. Αιώνα!!!

Fly στην Μακεδονία τον... 2ο μ.Χ. Αιώνα!!!

Πολλά χρόνια αργότερα (μα πάρα πολλά!), περίπου στο 1997, έκανε ξανά την εμφάνιση της στην χώρα μας με την σημερινή της μορφή δηλαδή όπως εξελίχθηκε στην Μεγάλη Βρετανία. Οι πρωτοπόροι της εποχής ήταν ο Simon Norwick που έφερε την τεχνική και ο Νίκος Τσάνος που την διέδωσε. Ο Simon είναι ένας καταπληκτικός τύπος που διαμένει μόνιμα στην Κέρκυρα και ακόμα ψαρεύει στα ποτάμια της Ηπείρου τον όποιον ευχαριστούμε γιατί μαζί με την τεχνική μας έφερε και την νοοτροπία του C&R. Από την άλλη ο Νίκος διαμένει στα Ιωάννινα και ήταν ο πρώτος Έλληνας που μεταλαμπάδευσε την τεχνική στην πράξη σε όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Ο άνθρωπος που έφερε το fly στην χώρα μας : Simon Norwick!

Ο άνθρωπος που έφερε το fly στην χώρα μας : Simon Norwick!

Επίσης θα πρέπει να μνημονεύσουμε και έναν άλλο τρόπο που έγινε γνωστή η τεχνική. Αυτός είναι μέσα από μια σειρά άρθρων του Simon στο τότε περιοδικό “Sport Fishing” του Μανώλη Ευγενιτάκη (επίσης λάτρη του fly fishing) ο οποίος είχε την τόλμη να παρουσιάσει την τεχνική σε μια εποχή που ακόμα και το... ψάρεμα με καλάμι ήταν σχεδόν άγνωστο! Εκείνα τα άρθρα στάθηκαν και για μένα η αφορμή να ενδιαφερθώ για το fly αλλά ασχολήθηκα σοβαρά αρκετά χρόνια αργότερα, χάρις την πολύτιμη βοήθεια του καλού φίλου Σταύρου Μπλέτσου. Σήμερα, μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι είμαστε περίπου τριάντα flyfishers σε όλη την Ελλάδα που ασχολούμαστε φανατικά με αυτήν την τεχνική και αρκετοί άλλοι που ασχολούνται περιστασιακά.

Ο Νίκος Τσάνος μεταλαμπάδευσε την τεχνική σε όλους τους υπόλοιπους...

Ο Νίκος Τσάνος μεταλαμπάδευσε την τεχνική σε όλους τους υπόλοιπους...

Γ.Φ.: Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει το fly, υπάρχει εξοπλισμός και βοήθεια;

Α.Λ.: Αν μιλάμε για πληροφορίες, φυσικά! Η σημαντικότερη πηγή πληροφοριών που θα βρει κάποιος on-line είναι το site μας : www.flyfishing.gr. Ο λόγος για τον οποίο το δημιουργήσαμε ήταν αυτός δηλαδή να βοηθήσει όποιον θέλει να ξεκινήσει την τεχνική. H ώθηση βέβαια για την δημιουργία του ήταν η αγάπη και το μεράκι μας για το fly fishing ενώ απώτερος σκοπός μας, εκτός από το να μοιραζόμαστε μαζί σας τις πιο ωραίες στιγμές μας και να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας, είναι το να καταφέρουμε να περάσουμε μέσα από την φιλοσοφία μας, τον σεβασμό για την φύση.

Στο site θα βρείτε τα πάντα για το fly!

Στο FlyFishing.gr θα βρείτε τα πάντα για την τεχνική!

Η σημαντικότερη όμως βοήθεια που μπορεί να βρει κάποιος σε πρακτικό επίπεδο, είναι μέσα από τον σύλλογο μας τον Αστραίο. Καλή η θεωρία αλλά η πράξη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από το διάβασμα…

Ο εξοπλισμός του fly σπανίζει στην Ελλάδα

Ο εξοπλισμός του fly σπανίζει στην Ελλάδα

Στο θέμα του εξοπλισμού μπορώ να πω πως είμαστε πολύ πίσω… Οι επιλογές που έχουμε στο θέμα εξοπλισμού στην Ελλάδα είναι λίγες και θα έλεγα με αρκετές ελλείψεις στο θέμα των παρελκόμενων! Πρέπει να ψάξεις πολύ για να φτιάξεις ένα starter set δηλαδή να αποκτήσεις τον βασικό εξοπλισμό. Όπως και οι κορυφαίες εταιρίες του χώρου δεν εισάγονται στην χώρα μας και ο λόγος είναι κατανοητός : το αγοραστικό κοινό είναι μικρό! Άρα οι αγορές από το ίντερνετ είναι μονόδρομος.


Γ.Φ.: Μίλησες για τον σύλλογο σας “Αστραίο”. Θα μπορούσες να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα;

Α.Λ.: Ο “Αστραίος” ιδρύθηκε το 2013 από μια παρέα φίλων και γνωστών ανά την Ελλάδα, τους οποίους ενώνει κάτι κοινό: η αγάπη για το περιβάλλον και το ψάρεμα της πέστροφας με την τεχνική του Fly Fishing. Οι λόγοι και απώτεροι σκοποί για την δημιουργία αυτού του συλλόγου είναι αναρτημένοι αναλυτικά στην σελίδα μας www.astraeus.gr και θα ήθελα να τους αναφέρω όπως τους έχουμε γράψει εκεί γιατί θα χαθεί η ουσία αν προσπαθήσω να τους πω με δυο λόγια.

Ο ελληνικός σύλλογος του fly!Ο ελληνικός σύλλογος του fly!

  • Η προφύλαξη και προστασία των ιχθύων και ειδικότερα της ενδημικής Άγριας Πέστροφας.

  • Ο με κάθε νόμιμο μέσο έλεγχος και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του ενάλιου πλούτου των ποταμών και ρεμάτων από επεμβάσεις όσων, με κάθε τρόπο, εσκεμμένα ή άθελα, προκαλούν ή προσπαθούν να προκαλέσουν ζημιά ή καταστροφή στην ιχθυοπανίδα και στους ζωντανούς οργανισμούς που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το περιβάλλον αυτό.

  • Η πάταξη της λαθραλιείας με κάθε νόμιμο μέσο, καθώς και η ανάδειξη της σχετικής και ισχύουσας Νομοθεσίας περί Αλιείας των Εσωτερικών Υδάτων και ο σεβασμός προς αυτή.

  • Η κατάρτιση των μελών του σε θέματα σχετικά με την ιχθυοπανίδα και τους άμεσα συνδεδεμένους ζωντανούς οργανισμούς με αυτή (έντομα, αμφίβια κ.λπ.) και η ενθάρρυνση των μελών στη συνειδητή απελευθέρωση των αλιευμάτων τους(Catch & Release), που ως σκοπό θα έχει την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη των ιχθύων καθώς και την αποκατάσταση της ισορροπίας σε ζώνες όπου η Άγρια Πέστροφα έχει χαρακτηριστεί υπό εξαφάνιση.

  • Η επιμόρφωση των μελών του Σωματείου, που θα επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεργασία τους, σε θέματα σχετικά με την τεχνική της Αλιείας με τεχνητή Μύγα (Fly Fishing) η κατάρτιση των μελών και η απόκτηση περαιτέρω-σχετικής γνώσης.

Στόχος του συλλόγου : ο συνδυασμός ψάρεμα & προστασία του περιβάλλοντος

Στόχος του συλλόγου : ο συνδυασμός ψάρεμα & προστασία του περιβάλλοντος

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, δεν μιλάμε για ένα σύλλογο που στόχο έχει να φέρει κοντά τους ψαράδες μόνο με “ψαροσυναντήσεις” και γλέντια... Όποιος γράφεται στον σύλλογο μας πρέπει να έχει οικολογική συνείδηση και ευαισθησία. Εμείς από την μεριά μας, με μεγάλη χαρά θα μεταλαμπαδεύσουμε την γνώση και θα βοηθήσουμε με όλο μας το “είναι” στην τεχνική κατάρτιση του ενδιαφερόμενου αλλά εφόσον διαθέτει τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε. Ίσως αυτό να φαίνεται “κάπως” αλλά οι συνθήκες στα ποτάμια της χώρας μας, μας αναγκάζουν να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις ώστε να μην δημιουργήσουμε και άλλους ασυνείδητους ψαράδες.

Οι Έλληνες flyfishers δημιούργησαν ένα σύλλογο με ιδανικά!

Οι Έλληνες flyfishers δημιούργησαν ένα σύλλογο με ιδανικά!

Φαντάσου ότι είναι πολλές φορές που έχω σκεφτεί ότι ίσως δεν αξίζει να μαθευτεί η τεχνική αφού η λογική στην χώρα είναι “πάμε να βγάλουμε όλα τα ψάρια έξω”, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη για το μέλλον αυτών των ψαριών. Όμως αυτό θα ήταν άδικο για τους τόσους σωστούς ψαράδες που υπάρχουν εκεί έξω οπότε βάλαμε αυτήν την δικλείδα ασφαλείας, θέλοντας να δημιουργήσουμε από την αρχή μια υγιή κατάσταση.


Γ.Φ.: Δηλαδή ποια είναι η κατάσταση των ποταμών;

Α.Λ.: Τραγική... Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω! Τα αποθέματα των ψαριών είναι ελάχιστα έως μηδαμινά στα περισσότερα ποτάμια της χώρας μας και κάποια είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Ήδη, ο πληθυσμός της άγριας πέστροφας στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραματικά, και είναι πραγματικά κρίμα να έχουμε τόσα όμορφα ποτάμια, αλλά άδεια από ζωή. Θα αναφέρω τους κυριότερους λόγους που έχουμε φτάσει σε αυτό το τραγικό σημείο.

Η ενδημική πέστροφα απειλείται με αφανισμό...

Η άγρια πέστροφα απειλείται με αφανισμό...

Πρώτος και καλύτερος είναι η παράνομη αλιεία. Υπάρχουν πολλοί “ψαράδες” που χρησιμοποιούν παράνομους τρόπους ψαρέματος. Χρησιμοποιούν δίχτυα, ηλεκτρογεννήτριες, χλωρίνη, πεζόβολα, δυναμίτες και ότι παράνομο μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους, καταστρέφοντας όλους τους ζωντανούς οργανισμούς των ποταμιών. Αλλά ακόμη και αυτοί που δεν ψαρεύουν με παράνομους τρόπους κάνουν ζημιά, θανατώνοντας ανεξέλεγκτα ψάρια για λόγους “φιγούρας”, διασκέδασης ή ακόμα και παράνομης πώλησης.

Εκατόμβες ψαριών για "διασκέδαση" ή πώληση

Εκατόμβες ψαριών για "διασκέδαση" ή πώληση

Πράγματι υπάρχουν κάποιοι που έχουν κάνει το ψάρεμα της πέστροφας επάγγελμα, πουλώντας τα ψάρια που πιάνουν σε τοπικές ταβέρνες και εστιατόρια. Γενικά πάντως, υποφέρουμε από έλλειψη παιδείας... Κανείς δεν έχει ιδέα περί του catch and release (συλλαμβάνω και απελευθερώνω) και όλοι αγνοούν το ποσό σημαντικό είναι αυτό, ειδικότερα, στα κλειστά οικοσυστήματα όπως τα ποτάμια και οι λίμνες. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την παντελή έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς να κάνουν υπερψαριές και γενοκτονίες σε βάρος των ποταμών της χώρας μας.

Το C&R είναι άγνωστο και ακατανόητο στην χώρα μας

Το C&R είναι άγνωστο και ακατανόητο στην χώρα μας

Τα προβλήματα όμως δεν σταματάνε εδώ… Στο όνομα της πράσινης ενέργειας και της οικολογίας έχουν κηρύξει πόλεμο στα περισσότερα ορεινά ποτάμια και ρέματα με σκοπό την ολοκληρωτική καταστροφής της ιχθυοπανίδας τους. Προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν κάποιες επιδοτήσεις, φράζουν το κάθε ποτάμι δημιουργώντας υδροηλεκτρικούς σταθμούς, χωρίς όμως να γίνονται ολοκληρωμένες μελέτες! Έτσι λοιπόν αυτές οι προχειροδουλειές εκτός του ότι αλλοιώνουν την φυσική ομορφιά της Ελλάδας, κόβουν και την ανάδρομη πορεία των ψαριών για αναπαραγωγή με φυσικό αποτέλεσμα την σταδιακή εξαφάνιση τους. Δυστυχώς σε κάποια ποτάμια έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία, εξαφανίζοντας την άγρια πέστροφα…

Καταστροφική επέμβαση στην κοίτη ποταμού

Καταστροφική επέμβαση στην κοίτη ποταμού

Τέλος, σαν “κεράσακι στην τούρτα” έχουμε τα σκουπίδια, τα μπάζα, τα ακατέργαστα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, τα γεωργικά λιπάσματα, τις παράνομες αμμοληψίες κ.τ.λ., τα οποία συνεισφέρουν στην οικολογική υποβάθμιση των Ελληνικών ποταμιών.

Αυτή είναι η κατάσταση και για αυτό θα ’θελα να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε την συμπεριφορά μας στο ψάρεμα για να μπορούμε στο μέλλον, εμείς και τα παιδιά μας, να χαιρόμαστε τη φύση και να ζούμε τις εμπειρίες που αυτή απλόχερα μας χαρίζει. Οπότε, ψαρέψτε με συνείδηση, δείξτε τον απαραίτητο σεβασμό προς τη φύση, και προστατέψετε αυτό το όμορφο στολίδι της χώρας μας : τα ποτάμια και τα ορεινά της ρέματα.


Γ.Φ.: Σαν “θαλασσινός”, θα ήθελα να μας πεις τι γίνεται με το
fly
στην θάλασσα. Έχει εφαρμογή στην χώρα μας;

Α.Λ.: Η αλήθεια είναι ότι το ανήσυχο πνεύμα των flyfishers του εξωτερικού έχει προ πολλού ξεπεράσει τα “όρια” των γλυκών νερών ψάχνοντας για νέες συγκινήσεις στα αλμυρά νερά. Όλα τα αρπαχτικά ψάρια της θάλασσας αποτελούν στόχο με fly fishing και δεν ξέφυγε ούτε ο... καρχαρίας!! Η εξέλιξη αυτή της τεχνικής του fly στα αλμυρά νερά δημιούργησε μια τεράστια αγορά εξοπλισμού αποκλειστικά θαλάσσιου και παράλληλα νέες τεχνικές casting, εφαρμοσμένες στις ανάγκες του ιδιαίτερου αυτού περιβάλλοντος. Τι γίνεται όμως στην χώρα μας;

Μύγα για θάλασσα, απομίμηση μικρού ψαριού

Μύγα για θάλασσα, απομίμηση μικρού ψαριού

Αυτή την στιγμή υπάρχουν flyfishers μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού που έχουν ασχοληθεί με αυτόν το τύπο ψαρέματος. Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι στον ελλαδικό χώρο το fly στην θάλασσα είναι σχεδόν ανύπαρκτο, παρότι υπάρχει μεγάλη αφθονία θηραμάτων “κυνηγών” αλλά και μη όπως ο κέφαλος και η τσιπούρα.

Το fly στην θάλασσα είναι σχεδόν ανύπαρκτο, παρότι υπάρχει μεγάλη αφθονία θηραμάτων “κυνηγών”

Το θαλασσινό fly στην χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτο, παρότι υπάρχει μεγάλη αφθονία θηραμάτων “κυνηγών”

Το δικό μου “θαλασσινό ταξίδι” ήταν πολύ μικρό λόγω έλλειψης χρόνου και καλών ψαρότοπων στην περιοχή μου αλλά στην σελίδα μας μπορείτε να βρείτε άρθρα του καλού φίλου Δημήτρη Γιούνη που θα σας δώσουν μια εικόνα για το πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το θαλασσινό fly στην χώρα μας. Πάντως, είμαι σίγουρος ότι σε λίγα χρόνια θα γίνει πολύ δημοφιλές, ίσως και περισσότερο από τα γλυκά νερά!

20141214_102559_zpsq8rx8pvc

Δημήτρης Γιούνης : ίσως ο μοναδικός flyfisher της θάλασσας μας...


Γ.Φ.: Τελειώνοντας, θα ήθελα να κλείσουμε την κουβέντα μας με αυτήν την ερώτηση : Πως θα χαρακτήριζες έναν
fly fisher
;

Α.Λ.: Ο σεβασμός προς το ψάρι και γενικότερα τη φύση, είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός flyfisherman και αυτό θα έλεγα πως γενικά συνοψίζει τη φιλοσοφία της τεχνικής. Συνήθως όσοι ασχολούνται είναι άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν το ψάρεμα και την φύση με το ίδιο πάθος.

Flyfisher... ένας καλύτερος άνθρωπος...

Flyfisher... Ένας καλύτερος άνθρωπος...

Επίσης, λόγω της δυσκολίας που έχει η τεχνική, δεν προσελκύει ψαράδες που θέλουν απλά να περάσουν λίγες ώρες ξεκούραστα ψαρεύοντας ή δεν έχουν το μεράκι να αντεπεξέλθουν στην πολυπλοκότητα του τρόπου ψαρέματος. Για να ασχοληθείς πρέπει να σε αρέσει να ανακαλύπτεις και να πειραματίζεσαι, να θέλεις να κατανοήσεις την φύση και την τροφική αλυσίδα των ψαριών. Αυτός είναι ένας fly fisher!


Γ.Φ.: Αποστόλη σε ευχαριστούμε για όλα και ελπίζω να πολλαπλασιαστούν οι Έλληνες
flyfishers,
πάντα με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες που εσείς θέσατε.

Α.Λ.: Εγώ ευχαριστώ που μου δώσατε την δυνατότητα να μιλήσω για όλα αυτά που μας απασχολούν χρόνια τώρα και πιστεύω ότι έκφρασα τις απόψεις και τις ανησυχίες όλων των παιδιών. Επίσης, εύχομαι καλή δύναμη στον δικό σας αγώνα...

anoigma2Αποστόλης Λαχανάς

Μετά το τέλος αυτής της συζήτησης αποφασίσαμε από κοινού να δώσουμε μαζί την μάχη για την διάδοση του fly. Έτσι το lurebites κάθε μήνα στις 15 του μηνός θα αναδημοσιεύει από ένα άρθρο για fly, παραπέμποντας στο flyfishing.gr ώστε όλα και περισσότερα μάτια να γνωρίσουν αυτήν την πραγματικά όμορφη τεχνική μέσα από την εκπληκτική δουλειά του Αποστόλη. Εύχομαι να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλες δραστηριότητες από κοινού αλλά όπως και να έχει εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα στους “fly” αδελφούς μας!

banner